Bir Melodifestivalen gecesi öncesi tekrardan meraba sevgili Escape News Ailesi ve takipçileri! It’s Mali calling! Geçen hafta herkes için büyük şok oldu…

Yaşlı dedemiz Owe final gördü, daha önce de yazmıştım, İsveç halkı yaşlı amcaları sever, destekler, oy atar. Ama Owe diğer amcalara göre biraz daha kaliteliymiş İsveç için. Owe sahnedeyken bir çok İsveçli sanatçı Owe bizim kralımız diye yorumlar yaptı. Bizim ülkenin Müslüm Gürses’i Sezen Aksu’su ne biliyim Orhan Gencebay’ı popülaritesinde biriymiş. Onu direkt finale taşımaları da ona ve müziğine olan saygıymış.
Gecenin diğer bir şaşırtıcı olayı malum Jasmine Kara’nın final görememesiydi. Geçen hafta Jasmine Kara hakkında yazımda yer verdiğim bir cümle vardı; Benim listemde 1. Sırada olan bu şarkınında bence akibeti muamma çünkü İsveç’te pek tanınan biri değil, potansiyelini bilmiyoruz, İsveç’teki İranlı sanatçıların Melodifestivalen geçmişine bakarsak, Janet Leon, Behrang Miri, Eddie Razaz, Mahan Moin ve dahası maalesef final görmüş sanatçılardan değiller. Ve maalesef ki öyle de oldu İsveç’te İran asıllı sanatçıların haklarını yeme üzerine bir tez bile yapılabilir bence. Bir de geçen hafta çok hoşuma giden bir şey oldu. Anketler, halk, bahis şirketleri FO&o yu direkt birinci yapmıştı, öyle olacak ki bu küçük adamlar sahnede dünyayı ben yarattım havasına bürünmüşlerdi, okey tamam kesin finaldeyiz bitti derken birden Andra Chanse’e gidecekleri öğrenince o yüzlerindeki hayal kırıklığı ama belli etmeden sevinmiş numaraları vallahi o kadar eğlendim ki o karede, sayın yönetmenim o kareyi bulabilirseniz aşağıya kopyalayın lütfen. 😀


Krista Siegfrids dediğime geldi, ne kadar çaba sarfetse de maalesef olmadı ve son olarak bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Robin Bengtsson şarkısındaki “fucking beautiful” kelimesini “freaking beautiful”olarak değiştirip, bir de Eurovision’da zaten değişecekti, biz de şimdiden değiştirelim istedik diye de bir açıklama yaptı. Böyle konuşması bir tesadüf mü? Çeviri de mi sorun var? Yoksa Robin Eurovision’a gideceğine kesin gözüyle bakmasına sebebi arka planda çevirilen bir takım oyunları aklıma getirmedi değil. Neyse ona da final akşamı bakacağız.
Veee Deltavlinglerin sonu, Melodifestivalen’in bitme sinyalı son Yarı Final/Deltavling 4!
1. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
2015 yılındaki en büyük nefretim Jon Henrik tekrardan yarışmaya katılmış, bu adamı saymadan sadece Aninia sayesinde benim hoşuma gitti bu şarkı. Kadının sesi ve şarkıya uyumu çok hoşuma gitti benim. Jon Henrik’i İsveç halkı İsveç müziğini yansıttığı için çok seviyor ve destekliyor. Fakat bu yarı finalin kaliteli sanatçılar anlamında güçlülüğünü göz önünde bulundurursak eğer büyük bir merak olacak.

Benim listemde 4. Olan bu şarkı gecenin sonunda üçüncü olup andra chansen yollarına düşecektir.

2. Alice – Running With Lions
Bir ses yarışmasında ünlenmiş bir kişi Alice! İsmini ilk duyduğumda benim ilgilimi çekmişti şarkının adı dinlediğim zamanda gayet beğendim bu şarkıyı. Vahşiliği, hayatı, anlattığı bu güzel şarkı benim bu deltavlingde hoşuma giden şarkılardan biri oldu. Korkuyorum ki bu şarkıyı eleyecekler gibi bir his var içimde umarım öyle bir yanlış olmaz.
Benim listemde 2. Olan bu güzel şarkı gecenin sonunda 4. Olup andra chansene gidecektir ya da 5. Olup elenecektir.
3. Les Gordons – Bound To Fall
Kendi çapında müzikler yapan low tempo bir grup şansları Melodifestivalen de denemek istemiş.
Benim hoşuma giden bir müzik türü değil biraz State Of Drama havası var bu grupta ama iyi bir şarkıya sahip değiller bence.
Benim listemde 6. Olan bu grup gecenin sonunda da 6. Olup eleneceklerdir.
4. Wiktoria – As I Lay Me Down
Geçen senenin secret boxı, finalde ben dahil çok kişinin desteklediği muhteşem güzellikteki Wiktoria!
Ben bu şarkıyı dinlediğimde gerçekten çok ümitliydim ve üzüldüm. Yani sen geçen sene Save Me ile harikalar yaratmışsın, halk oylamasında 2. Olmuşsun. Yarışma sonrasında 2 tane muhteşem single çıkarmışsın ve bu şarkıyla mı Melodifestivalen’e döndün Wiktoria?
Yesterday R.I.P ya da Unthink You ile katılsan belki bu sene birinci bile olabilirdin ama bu şarkıyla değil maalesef. Arkada çok bariz belli erkek vokalli, klasik bir şarkı bu. Biraz Save Me’ye benzetilmeye çalışılmış, koreografide de benzerlik var ama ben beğenemedim bu şarkıyı. Geçen senenin kaymağını yiyerek bu sene finalde olursun ama yok yani Wiktoria dahası yok güzelim.

Benim listemde 3. Sırada olan bu şarkı geceyi 2. Sırada bitirip finale adını yazdıracaktır.
5. Axel Schylström – När ingen ser
Bir ses yarışmasında büyük ihtimalle Idol olması lazım orada 4. Olmuş bu arkadaş bir yangında yüzünün yarısını kaybetmiş ardından değişik estetik operasyonlarla şimdiki görünümüne ulaşmış, halk tarafından cesareti ve kendisi sevilen bir sanatçı Axel.
Şarkıya gelirsek şarkı güzel olabilir ama böyle şarkılarda Schlager hariç ben İsveççe yakıştırmıyorum ya. Okey intro, arka sound hoş ama ne biliyim bir şeyler eksik bu şarkıda.
Benim listemde 5. Olan Axel gecenin sonunda da ya 5. Ya da 4. Olacaktır. Alice ile ikisinden biri tur atlayacaktır. Ama bence yukarıda belirtiğim olaylardan dolayı Axel elenmeyecektir.
6. Sara Varga och Juha Mulari – Du får inte ändra på mig
20111 yılında Love Generation’ı Andra Chansen’de eleyen Sara Varga’ya olan öfken henüz dinmiş değil. Bu şarkıya gelirsek yine bir yaşlı amcayla yapılmış bir düet var bence sadece renk olsun diye kabul edilmiş katılımcılar bunlar.
Şarkıyı beğenmedim, bana hitap eden bir şarkı değil maalesef.
Benim listemde 7. Olan bu ikili gecenin sonunda da 7. Olup yarışmaya veda edeceklerdir.
7. Loreen – Statements
Ve sıra geldi katılımcılar açıklandığından beri en çok konuşulan, 212 yılının şüphesiz en iyi sanatçısı, Melodifestivalen ve Eurovision şampiyonu Loreen!
Yaptığı röportajlarda kazanmak için gelmediğini vurgulayan Loreen’e bir sorum olacak.
Ulan Allahsız bu ne güzel bir şarkı böyle?! Kazanmaya gelmediğin şarkı buysa ileriki senelerde kazanmak için geldiğinde nasıl bir şarkıyla karşımızda olursun acaba?
Bayıldım, ilk dinlediğimde bir şarkıyı beğenme oranım çok düşüktür fakat bu şarkıyı ilk dinlediğimden itibaren bayıldım. Kazananın tekrardan kazanması olayına pek katılmasam da arkadaşlar bu kadın hakkediyor. Şarkının anlatmak istediği olay, koreografi, anlatılmak istenen durum , şarkının her saniyesi beni benden aldı. 2015 Eurovision birincileri olan şarkı yazarlarıyla beraber çalışmış bu şarkıda ve Melodifestivalen’e gönderme gibi bir planları yokmuş, katılımcı açıklanmadan 2 hafta önce yazmışlar bu şarkıyı stüdyoda Linnea Deb ile otururlarken sonra da Christer Björkman dinlemiş şarkıyı ve katılmaları için ikna etmiş. Gerisini biliyorsunuz zaten.
Yarışmanın başından beri Ace Wilder’cı biri olarak final akşamı Loreen kazanırsa gerçekten çok sevinirim. Helal olsun vallahi şarkıda en ufak zerresi olan herkese! Gerçekten Loreen olduğu için değil şarkıyı sevdiğim için yazıyorum bunları. Herkese tavsiyem önyargıları bir kenara bırakalım arkadaşlar.

Benim listemde 1. Olan bu şarkı gecenin sonunda Melodi number 7 direkt till final cümleleriyle kulağımızda yankılanacaktır.
Gecenin sonunda büyük ihtimalle sonuçlar;
Direkt Till Final:
Loreen – Statements
Wiktoria – As I Lay Me Down
Andra Chansen:
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
Alice – Running With Lions
5. Axel Schylström – När ingen ser
6. Les Gordons – Bound To Fall
7. Sara Varga och Juha Mulari – Du får inte ändra på mig