Sevgili Melodifestivalen severler hepinize merhaba! Ben Gizli İsveçli Mali.

Bu hafta sizlere Melodifestivalen’in son yarı final şarkılarını yorumlayacağım. Daha dün gibi ilk yarı final hakkında yazdıklarım maalesef bu senenin de sonuna geliyoruz, ☹

Çok kısa geçen haftadan konuşalım, geçen hafta yazımda da belirttiğim gibi Björkman geçen sene kaybettiği Mello hayranlarını, izleyenlerini, sanatçılarını geri kazanmak için Schlagerleri gündeme çıkarıp, efsaneleri elemedi bkz. Lina Hedlund direkt final yaptı, inanın şoklar içerisinde izledim, bu şarkı 2015/2016 da yarışsa finali 6. Tamamlayıp elemişlerdi ancak Björkman akıllanmış, Andreas Johnsson, Martin Steinmarck vs. bunlar önceki zamanların efsaneleridir. Açıkçası ben çok mutluyum bu değişimden ötürü.

Hadi bu haftanın şarkılarına geçelim,

 

LIDKÖPING – DELTÄVLING 4

 

I Do – Arvingarna 

Nanne Grönvall şarkısı dedik, çok sevindik ama kursağımızda kaldı ya, yani çok 90lar, fresh değil, sıkılınca açıp I Do dinleyeyim demezsin yani, grup bayağı tanınıyor ülkesinde hatta galibiyetleri de var ama bu şarkı pek gelişen İsveç müzik endüstrisine fazla demode kalmış, yukarıda da bahsettiğim gibi efsaneleri koruyan bir sene ancak bu grup için aynı durum geçerli midir bilemiyorum, benim tahminim 6. Olup elenecekleri yönünde ancak bahisler de andra chanseni gösteriyor grup için. Bakalım akkibeti nasıl olacak.

Arvinga İsveçli pop müzik grubudur, oldukça deneyimli olan grup 1993, 1995, 1999 ve 2002 yıllarında Melodifestivalen’e katılmış ve 1993 yılında yarışmayı birincilikle tamamlayıp ülkelerini Eurovision’da temsil etmiş ve 7. Olmuştur, Pop rock tarzıyla bilinen grup eski zamanlarda İsveç’te çok meşhur olmalarına karşın, kendilerini yenilemeyip, hatırlatmadıkları için maalesef unutulmuş eski bir gruptur, katıldıkları her sene güçlü şarkı yazarlarıyla çalışan grubun bu seneki şarkılarının yazarı Nanne Grönvall, Melodifestivalen ile iç içe olan herkesin bileceği bir isimdir Nanne, Melodifestivalen efsanesi, Schlager divalarından biridir ayrıca, I Do adlı şarkı yarı İngilizce ve yarı İsveççe’dir, uptempo bir pop şarkısı olduğu söylendi, kendilerini hatırlatmak için geri dönen eskilerin delikanlıları şimdilerin yaşlıları bu grup bence iyi bir başarı sergileyemeyecek gibi ancak kesin de konuşmamak lazım, Nanne Grönvall’ın hatrına merakla beklediğim I Do umarım bizleri heyecanladıran, dinlerken keyif aldıran bir şarkı olarak çıkar, şarkının tüm yazarları; Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink, Thomas “Plec” Johansson

 

Känner dig – Anton Hagman

Kiss You Goodbye ile, abi Statements ı eledi, nefret ediyorum dedikten sonra hepimizi şarkıya ısıtmıştı, Kanner Dig de biraz aa abi güzel oluyor, oo tatlı şarkı, ritim güzelmiş diyorsunuz, ilk dinlemede pek sarmıyor belki ancak eğlenceli bir şarkı, böyle bir şarkıyı İngilizce duymak isterdim, İsveççe biraz handikap olmuş gibi. Benim tahminimce bu şarkı Andra Chansen’e gidip orada elenmelik, ancak sonuç yarış dışında kalacak gibi, sahne gösterisi oldukça değişik ve insanı içine çekiyor,  bakalım nasıl bir sonuç izleyeceğiz.

2017 yılında Loreen’i Andra Chansen’de eleyen bu ismi bilmeyenimiz yoktur heralde, o zamanlar İsveç piyasasına Kiss You Goodbye ile girmiş olan Anton Hagman, daha öncesinde tanınmıyordu, şarkısı 2011 yılı A Frien In London’ın solisti tarafından hazırlanmıştı, Loreen sevmeyenlerin ve Danny fanlarının sayesinde inanılmaz bir şekilde, Loreen’i alt etmek için finale taşınmıştı Anton Hagman, ve bu sene tekrardan döndü. Katıldığı ilk yıl kendi gibi hissetmediğini belirten Anton, şarkı benim değildi sadece sergilemiştim, ancak bu sefer öyle değil, çok yakın arkadaşlarımla beraber yazdık şarkıyı, orta tempo ancak sonradan yükselen bir şarkı olduğunu söylüyor, diskolarda çalınacak tarzda bir şarkı olduğunu ve tamamen İsveççe olduğunu söyledi, sahnesi ilk senesi gibi sıradan olmayacakmış, temiz ama dans performansının olmayacağını bildirdi. Anton Hagman başlarda antipatik gelse de Kiss You Goodbye ve sonrasında yayınladığı iki şarkı ile gelecek vadeden bir sanatçı olarak girdi gözüme. İsveççe bir şarkı ile geri dönüyor olması biraz korkutucu olsa da inanın Anton’un turu geçemeyeceğine dair hiçbir şüphem bulunmuyor. Bakalım şarkı nasıl olacak. Şarkının yazarları; Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman, Jakob Hjulström

 

Kärleken finns kvar – -Louise Hansson

Şarkı mı? Yani pek benim tarzım değil, fazla klasik, Ann Louise ise çok sevilen bir teyzemiz aynı Arja teyze gibi ancak sonucu için pek iç açıcı şeyler söyleyemem, biraz fazla elenecekmiş havası var. Farkettiyseniz Bjorkman her yarı final bir yaşlı teyze / amca koymuş, farklı şeyler dinletebilmek adına. Biraz stratejik ancak hiçbir yaşlı bir sonraki tura atlayamadı. Sanki Ann Louise ‘de elenecek gibi. Yarı finalde fazlasıyla iddialı rakipler var bu yüzden elenme ihtimali çok yüksek.

Tam tamına Melodifestivalen’e katılmış totalde 14 şarkısını yarıştırmış, bayağı eski ve naif bir teyzemiz Ann Louise, şarkı yazarları arasında David Lindgren ve An Louise’in öz kızı bulunuyor, şarkısı ise kaybettiği hayat arkadaşının üzüntüsünün üstesinden geldiğini anlatan mid tempo pop country şarkı. Hüzünlü, duygusal ve eski tarz, benim içim şimdiden ısındı bu teyzemize, elbette ki kazanacağını ya da finali geçeceğine dair kesin eminim diyemem ancak çok sevimli ve naif biri kendisi.

Umarım gönlünden geçen olur Ann Louise! Şarkının yazarları; David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman, Olof “Ollie” Olsen

 

On My Own – Bishara

Allah var, siz kardeşimlerim stan Bishara olmadınız ancak bu yarışmacıların derdi ne? Hanna Ferm, LIAMOO, Anton Hagman, Wiktoria ve dahası daha şarkı paylaşılmadan Bishara’yı en zorlu rakip olarak kabul edip röportajlar vermişler. Bu olay şey değil mi? 2016 Frans. Ya gözünüzü seveyim doğmamış çocuğa kaftan biçmeyin bari..  Bishara çok küçük, sesi güzel diye proküktörler keşfedip single yapmışlar arkasında Benjamin Ingrossolar kimler kimler var. Bu çocuğun sesi güzel değil, çünkü sesi daha oturmamış, Frans en azından karakteristik sese sahip bir çocuktu. Şarkı çok sıkıcı, ben hiç ama hiç beğenmedim. Dinlerken çok yoruldum inanın. E be kardeşim ne sığdırdın da 14 yaşına On My Own diye bağırıyorsun? Ben sevmedim. Finale çıkarmayın lütfen çoluk çocuğu. Akibeti hakkında hiçbir şey söylemek istemiyorum.

Yaşça oldukça küçük, deneyim anlamında inanılmaz eksik ve çok heyecanlı bir çocuk Bishara! Frans zaferi ardından yeni jenerasyona duyulan ilgi, akrabası olan Benjamin Ingrosso’nun galibiyeti derken küçük yaşta Bishara’yı yarışmaya çekmiş, şarkının yazarları arasında geçen senenin galibi Benjamin Ingrosso bulunuyor, ayrıca akrabası ancak tam olarak neyi olduğunu inanın bilmiyorum (kardeşi dahi olabilir). Şarkı ise ballad, bu kadar genç birinin aşk şarkısı hele ki ballad bir aşk şarkısı söyleyecek olması Soğuk İsveçlileri ne kadar/nasıl etkiler bilmiyorum ama umarım komik duruma düşmez Bishara, yani şarkıyı dinlemeden yorum yapmak istemem ancak konusu dahi üstünde bol durmuş, röportaj yaparken bi heyecandan kekeleyen Bishara’nın sahne performansı nasıl olacak merak içerisindeyim. Bence erken bir katılım olmuş, biraz zamanı vardı be kardeşim! Şarkının yazarları; Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin

 

Stormbringer – Pagan Fury

Rakibiniz kim sorusuna Pagan Fury yarışmıyor diye cevap verip şu inanılmaz, dünyanın öbür ucunda olmanıza rağmen bizi soğutan bakışlarınızı hissettirdiniz, lütfen değiştirin yalvarırım, çünkü hakikaten şarkınız farklı ve insanı çekiyor, soğuk davranıp korkutmayın halkı. Vokal performansı kusursuz, ses çok farklı karakteristik, fazlaca Evanecence şarkı söyleme tekniği duyuyorum ayrıca 2015 Çek Cumhuriyeti’ndeki kadın vokali hatırlatıyor bana öyle güçlü bir ses, şarkının yükselişleri muazzam, ama İsveç sanki bu grubu eler, bence Andra Chansen’e gitse güzel iş yapar, hep beraber izleyip göreceğiz. Sahne ayrıca harika, fazlaca orman ve natural havası var, ben bu tarzı sevdim arkadaşlar, Pagan Fury 2014 EKO olma yolundadır.

İsveç etnik müziği ve kıyafetleri ile performans gösteren Pagan Fury grubu yılın en değişik yüzlerinin belki de başında geliyor. İsveç etnik müziği ve enstrumanlarıyla sanat yapan ve sunan grubun bu yarışmada olması, biraz risk, yani zaten ülkede tanınmayan bir grup, onlar için inanılmaz bir fırsat ancak nitekim ben bu yarıfinali maalesef sonuncu olarak tamamlayacaklar dye tahmin ediyorum.

Şarkının yazarları; Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström, Mia Stegmar

 

Too Late For Love – John Lundvik

Aşk şarkılarının adamı, ülkemizin hayat tarzı ve duruşu hariç sanatçı Mustafa Cecelisi, şarkı orta tempo ama hüzünlü, arkada full back vokal kullanıp altyapısız şarkıyı okumak risk ama çok lezzetli. Sahne güzel görünüyor, risksiz bir sahne, 2016 Poli Genova, 2015 Molly Pettersson Hammar gibi şarkının sonuna doğru tüm vokaler sahneye gelip eğleniyorlar bu güzel. Şarkı My Turn’ün ikinci versiyonu ama hareketlisi. Bir eleştirim var sadece, Kohn lütfen dans etme.  Akibeti mi? Sormaya gerek yok İsveç Jon Lundvik’e bayılıyor. Şarkı da çok kaliteli bu yüzden direkt final yapacaktır. Ben sevdim, insanı çekiyor şarkı back vokaller muazzam, bravo Jon Lundvik.

Geçen senenin yalnız adamı, aşk şarkılarının ta kendisi, kraliyet törenlerinde aşk şarkıları söyleyerek meşhur olmuş tatlı mı tatlı, güçlü mü güçlü John Lundvik! Geçen sene My Turn ile müzik listelerinde zirvelere oynamış, performansı ile kendinden bir hayli söz ettirmiş, yarışmayı 4. Olarak tamamlamış olan John bu sene ara vermeden tekrardan döndü. Şarkı My Turn ve kendisine alıştığımız tarzların haricinde uptempo bir şarkıymış, hatta kendisini sahnede hafif dans ederken bile görebileceğimizi söylüyor, My Turn’ün devamı niteliğinde ikinci versiyon olarak adlandırıyor ancak bu bana biraz Bruno Mars’ı hatırlatıyor, sanırım biraz o tarzdan etkilenme oldu. Şarkılar açıklandığında bu yorumumu unutmayın lütfen. John’a aşık bir İsveç var o yüzden kesin olarak finale çıkacaktır bu arkadaşımız hatta kim bilir Robin Bengtsson gibi yarışmayı kazanadabilir.

Şarkının yazarları; John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas “Stone” Johansson

 

Torn – Lisa Ajax

İşte karşınızda yırtık kızımız Lisa Ajax! Lisa ne yaptın sen? Şuan kararını sağlıklı veremiyorum ancak duyduğum en dokunaklı şarkı falan mısın sen? Bayıldım, BA YIL DIM. Minimalist sözler, minimalist show, kusursuz vokal, ihtişam ve süsten uzak tamamen soft, dediği gibi IT’S ALL ABOUT VOICE. Lisa Ajax, bu sene senin senen bebeğim, Christer Bjorkman’ın dediği Eurovision’u kazanacak aday şarkılardan biri olduğunu hepimiz biliyoruz, umarım engelsiz finalde olur, sonrasında da şampıyon olursun, intro hırsızı Wiktoria’ya gerçek his nasıl verilirmiş öğret ve birinci bitir bu festivali.

Ve yılın son katılımcısı, her sene Bjorkman’ın sona sakladığı en güvendiği yarışmacı koltuğu bu sene Lisa Ajax’ın oldu! Idol kazananı, sesi hakkında herkesin muhteşem olarak hem fikirde olduğu, 2016 da My Heart Wants Me Dead ile gönlünde taht kuran, 2017’de I Don’t Give A ile rahatlığından dolayı ayakta alkışlanan Lisa Ajax, her iki katılımında da final gören ancak üst sıralarda yerini bulamayan Lisa Ajax için she in it to win it diyebiliriz. Bu senenin galibiyet çanlarının çaldığı diğer bir katılımcıdır kendisi. Amerika’da yaşayan, kendisine sürekli artı koyan bir sanatçı, Zara Larsson gibi elinden tutulursa büyük başarılara imza atabilecek güçte bir sanatçı. Şarkısı ise Torn! Torn için tamamen kendisini yansıttığını söyleyen Lisa Ajax, diğer katılımlarına göre bunun daha farklı olduğunu belirtiyor, şarkısının tamamen kendisi yazmış, kendisini anlatmış yani, şarkısı bir ballad, ayrıca ballad şarkıların en önemli unsurunun ses olduğunu vurgulayan Lisa, kendisine, şarkısına ve sesine ne kadar güvendiği bir kez daha belirtiyor. Ben de Lisa Ajax’a inananlardanım. Farklı bir açıdan bakacak olursam bence 2014 gibi bir iki puan ile galibiyeti kaybedebilir, kazanacağına çok inanmıyorum ancak herkesin gönlünde bir kez daha taht kuracağına eminim. Kazanmak için gelmiyorum ama kazanmak için her şeyi yapacağım diyor, rekabet benim işim ben rekabetçiyim bu yüzden buradayım diyor. Haliyle sesi ve kendisine çok güveniyor umarım halk arkasında durur bu güzel kızımızın, önce Kalbim Ölmemi İstiyor’du/ My Heart Wants Me Dead  sonra Takmayaya, İplememeye / I Don’t Give A karar verdim şimdi ise ben Yırtığım / Torn diyor. Yırt kızım söke söke al hakkın olanı ama çok da zorlama başka bir yerin yırtılmasın, ☺ En merakla beklediğim şarkıdır Torn. Bana biraz ISA – I Will Wait’i hatırlatıyor gibi ancak bakalım nasıl bir sürpriz ile karşılaşacağız.

 

Akşam göreceğimiz sonuç;

Direkt Till Final;

Lisa Ajax

John Lundvik

 

Andra Chansen;

Bishara

Arvingarna

5.Pagan Fury

6.Anton Hagman

7.Ann Louise

 

Olmasını istediğim;

Direkt Till Final;

Lisa Ajax

John Lundvik

Andra Chansen;

Pagan Fury

Anton Hagman

  1. Arvingarna

6.Ann Louise

  1. Bishara

 

Evet böylelikle 28 katılımcıyı ve şarkılarını yavaştan sizlere tanıtmış olduk, umarım kafanızda şekillenmiştir, yarı finallerde görüşmek üzere! Beklemede kalın. İyi günler dilerim.