Sevgili Melodifestivalen severler hepinize merhaba!

Ben Muhammed Ali Berberoğlu/Gizli İsveçli Mali,

Bu hafta sizlere Melodifestivalen’in 4. Yarı finali yarışmacılarını tanıtacağız, hemen başlayalım o halde, Nu kor Vi!

 

LIDKÖPING – DELTÄVLING 4

 

  1. I Do – Arvingarna

Arvinga İsveçli pop müzik grubudur, oldukça deneyimli olan grup 1993, 1995, 1999 ve 2002 yıllarında Melodifestivalen’e katılmış ve 1993 yılında yarışmayı birincilikle tamamlayıp ülkelerini Eurovision’da temsil etmiş ve 7. Olmuştur, Pop rock tarzıyla bilinen grup eski zamanlarda İsveç’te çok meşhur olmalarına karşın, kendilerini yenilemeyip, hatırlatmadıkları için maalesef unutulmuş eski bir gruptur, katıldıkları her sene güçlü şarkı yazarlarıyla çalışan grubun bu seneki şarkılarının yazarı Nanne Grönvall, Melodifestivalen ile iç içe olan herkesin bileceği bir isimdir Nanne, Melodifestivalen efsanesi, Schlager divalarından biridir ayrıca, I Do adlı şarkı yarı İngilizce ve yarı İsveççe’dir, uptempo bir pop şarkısı olduğu söylendi, kendilerini hatırlatmak için geri dönen eskilerin delikanlıları şimdilerin yaşlıları bu grup bence iyi bir başarı sergileyemeyecek gibi ancak kesin de konuşmamak lazım, Nanne Grönvall’ın hatrına merakla beklediğim I Do umarım bizleri heyecanladıran, dinlerken keyif aldıran bir şarkı olarak çıkar,

Şarkının tüm yazarları; Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink, Thomas “Plec” Johansson

 

  1. Känner dig – Anton Hagman

2017 yılında Loreen’i Andra Chansen’de eleyen bu ismi bilmeyenimiz yoktur heralde, o zamanlar İsveç piyasasına Kiss You Goodbye ile girmiş olan Anton Hagman, daha öncesinde tanınmıyordu, şarkısı 2011 yılı A Frien In London’ın solisti tarafından hazırlanmıştı, Loreen sevmeyenlerin ve Danny fanlarının sayesinde inanılmaz bir şekilde, Loreen’i alt etmek için finale taşınmıştı Anton Hagman, ve bu sene tekrardan döndü. Katıldığı ilk yıl kendi gibi hissetmediğini belirten Anton, şarkı benim değildi sadece sergilemiştim, ancak bu sefer öyle değil, çok yakın arkadaşlarımla beraber yazdık şarkıyı, orta tempo ancak sonradan yükselen bir şarkı olduğunu söylüyor, diskolarda çalınacak tarzda bir şarkı olduğunu ve tamamen İsveççe olduğunu söyledi, sahnesi ilk senesi gibi sıradan olmayacakmış, temiz ama dans performansının olmayacağını bildirdi. Anton Hagman başlarda antipatik gelse de Kiss You Goodbye ve sonrasında yayınladığı iki şarkı ile gelecek vadeden bir sanatçı olarak girdi gözüme. İsveççe bir şarkı ile geri dönüyor olması biraz korkutucu olsa da inanın Anton’un turu geçemeyeceğine dair hiçbir şüphem bulunmuyor. Bakalım şarkı nasıl olacak.

Şarkının yazarları; Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman, Jakob Hjulström

 

 

  1. Kärleken finns kvar – Ann-Louise Hansson

Tam tamına Melodifestivalen’e katılmış totalde 14 şarkısını yarıştırmış, bayağı eski ve naif bir teyzemiz Ann Louise, şarkı yazarları arasında David Lindgren ve An Louise’in öz kızı bulunuyor, şarkısı ise kaybettiği hayat arkadaşının üzüntüsünün üstesinden geldiğini anlatan mid tempo pop country şarkı. Hüzünlü, duygusal ve eski tarz, benim içim şimdiden ısındı bu teyzemize, elbette ki kazanacağını ya da finali geçeceğine dair kesin eminim diyemem ancak çok sevimli ve naif biri kendisi.

Umarım gönlünden geçen olur Ann Louise!

Şarkının yazarları; David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman, Olof “Ollie” Olsen

 

  1. On My Own – Bishara

Yaşça oldukça küçük, deneyim anlamında inanılmaz eksik ve çok heyecanlı bir çocuk Bishara! Frans zaferi ardından yeni jenerasyona duyulan ilgi, akrabası olan Benjamin Ingrosso’nun galibiyeti derken küçük yaşta Bishara’yı yarışmaya çekmiş, şarkının yazarları arasında geçen senenin galibi Benjamin Ingrosso bulunuyor, ayrıca akrabası ancak tam olarak neyi olduğunu inanın bilmiyorum (kardeşi dahi olabilir). Şarkı ise ballad, bu kadar genç birinin aşk şarkısı hele ki ballad bir aşk şarkısı söyleyecek olması Soğuk İsveçlileri ne kadar/nasıl etkiler bilmiyorum ama umarım komik duruma düşmez Bishara, yani şarkıyı dinlemeden yorum yapmak istemem ancak konusu dahi üstünde bol durmuş, röportaj yaparken bi heyecandan kekeleyen Bishara’nın sahne performansı nasıl olacak merak içerisindeyim. Bence erken bir katılım olmuş, biraz zamanı vardı be kardeşim!

Şarkının yazarları; Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin

 

  1. Stormbringer – Pagan Fury

İsveç etnik müziği ve kıyafetleri ile performans gösteren Pagan Fury grubu yılın en değişik yüzlerinin belki de başında geliyor. İsveç etnik müziği ve enstrumanlarıyla sanat yapan ve sunan grubun bu yarışmada olması, biraz risk, yani zaten ülkede tanınmayan bir grup, onlar için inanılmaz bir fırsat ancak nitekim ben bu yarıfinali maalesef sonuncu olarak tamamlayacaklar dye tahmin ediyorum.

Şarkının yazarları; Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström, Mia Stegmar

 

  1. Too Late For Love – John Lundvik

Geçen senenin yalnız adamı, aşk şarkılarının ta kendisi, kraliyet törenlerinde aşk şarkıları söyleyerek meşhur olmuş tatlı mı tatlı, güçlü mü güçlü John Lundvik! Geçen sene My Turn ile müzik listelerinde zirvelere oynamış, performansı ile kendinden bir hayli söz ettirmiş, yarışmayı 4. Olarak tamamlamış olan John bu sene ara vermeden tekrardan döndü. Şarkı My Turn ve kendisine alıştığımız tarzların haricinde uptempo bir şarkıymış, hatta kendisini sahnede hafif dans ederken bile görebileceğimizi söylüyor, My Turn’ün devamı niteliğinde ikinci versiyon olarak adlandırıyor ancak bu bana biraz Bruno Mars’ı hatırlatıyor, sanırım biraz o tarzdan etkilenme oldu. Şarkılar açıklandığında bu yorumumu unutmayın lütfen. John’a aşık bir İsveç var o yüzden kesin olarak finale çıkacaktır bu arkadaşımız hatta kim bilir Robin Bengtsson gibi yarışmayı kazanadabilir.

Şarkının yazarları; John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas “Stone” Johansson

 

  1. Torn – Lisa Ajax

Ve yılın son katılımcısı, her sene Bjorkman’ın sona sakladığı en güvendiği yarışmacı koltuğu bu sene Lisa Ajax’ın oldu! Idol kazananı, sesi hakkında herkesin muhteşem olarak hem fikirde olduğu, 2016 da My Heart Wants Me Dead ile gönlünde taht kuran, 2017’de I Don’t Give A ile rahatlığından dolayı ayakta alkışlanan Lisa Ajax, her iki katılımında da final gören ancak üst sıralarda yerini bulamayan Lisa Ajax için she in it to win it diyebiliriz. Bu senenin galibiyet çanlarının çaldığı diğer bir katılımcıdır kendisi. Amerika’da yaşayan, kendisine sürekli artı koyan bir sanatçı, Zara Larsson gibi elinden tutulursa büyük başarılara imza atabilecek güçte bir sanatçı. Şarkısı ise Torn! Torn için tamamen kendisini yansıttığını söyleyen Lisa Ajax, diğer katılımlarına göre bunun daha farklı olduğunu belirtiyor, şarkısının tamamen kendisi yazmış, kendisini anlatmış yani, şarkısı bir ballad, ayrıca ballad şarkıların en önemli unsurunun ses olduğunu vurgulayan Lisa, kendisine, şarkısına ve sesine ne kadar güvendiği bir kez daha belirtiyor. Ben de Lisa Ajax’a inananlardanım. Farklı bir açıdan bakacak olursam bence 2014 gibi bir iki puan ile galibiyeti kaybedebilir, kazanacağına çok inanmıyorum ancak herkesin gönlünde bir kez daha taht kuracağına eminim. Kazanmak için gelmiyorum ama kazanmak için her şeyi yapacağım diyor, rekabet benim işim ben rekabetçiyim bu yüzden buradayım diyor. Haliyle sesi ve kendisine çok güveniyor umarım halk arkasında durur bu güzel kızımızın, önce Kalbim Ölmemi İstiyor’du/ My Heart Wants Me Dead  sonra Takmayaya, İplememeye / I Don’t Give A karar verdim şimdi ise ben Yırtığım / Torn diyor. Yırt kızım söke söke al hakkın olanı ama çok da zorlama başka bir yerin yırtılmasın, J En merakla beklediğim şarkıdır Torn. Bana biraz ISA – I Will Wait’i hatırlatıyor gibi ancak bakalım nasıl bir sürpriz ile karşılaşacağız.

 

Benim için bu yarı finalin direkt finalistleri Lisa Ajax ve John Lundvik olur,

Andra Chansen için de Anton Hagman ve Ann Louise diyebilirim.

 

Evet böylelikle 28 katılımcıyı ve şarkılarını yavaştan sizlere tanıtmış olduk, umarım kafanızda şekillenmiştir, yarı finallerde görüşmek üzere! Beklemede kalın. İyi günler dilerim.