2019 Eurovision Şarkı Yarışması‘nda İzlanda’yı “Hatrið mun sigra” şarkısıyla temsil eden Hatari Grubu hem yarışma öncesi hem de yarışma haftasında oldukça çok konuşuldu ve tartışıldı. Ulusal final öncesi, ev sahibi ülke İsrail’in Filisten’e karşı tutumları konusunda oldukça çok eleştiren grup uzun süredir sessizliğini koruyordu.

Antikapitalist bir BDSM techno grubu olarak bilinen grup yarışma haftası boyunca kameralar önünde ve arkasında yapacakları söylemler ve protestolar için EBU tarafından uyarılmıştı. Yarışma öncesi kendilerine ülkeye giriş izninin verilip verilmeyeceği bile tartışılan bir konuydu. Hatta bir diğer konu ise grubun yarışmadan diskalifiye edileceği yönündeydi. Ancak buna ilgili yanıtı devlet kanalı yetkilisi Skarphéðinn şunları söylemişti. 

Şu durumda endişelenmeye hiç gerek yok. Geçtiğimiz günlerde oldukça iyi temaslarda bulunduk. Amacımız yarışmada alabileceğimiz en sonucu almak. Yarışmadan diskalifiye edilebilmek için gerçekten büyük bir çaba harcamak gerekli diye düşünüyorum. Geçmişte bunun örneklerini hepimiz gördük. Grupla birlikte yarışma kurallarını gözden geçirdik ve sorun yaratabilecek bir şey görmedik. Finale çıkarak 18 Mayıs’ta iyi bir sonuç almaya odaklanacağız. Sosyal medya üzerinde devam eden bir tartışmaya resmi kanallarla bir yanıt vermeye gerek yoktur.

Tüm bu tartışılan konularda bir sonuç çıkmadı. Hatari üyeleri ülkeye girebildi ve yarışmada sahne alabildi. Ayrıca EBU’nun dilediği gibi birçok röportaj ve basın konferansında söylemlerine oldukça dikkat ettiler. Üstüne üstlük sahne performansları sırasında birçok kişinin beklediği eylemi de sergilemediler. Ancak kimsenin beklemediği bir anda halk oylaması sırasında kamera kendilerine döndüğünde Filistin bayraklarıyla verdikleri uzun pozla beklenen eylemi yerine getirmiş oldular. İsrailli seyirciler ise kısa süreli bir şaşkınlığın ardından bağırarak grubu protesto ettiler.

 

Ardından grubun yanına giden güvenlik görevlileri sanatçılardan bayrakları vermelerini istedi. İşte o anlar bu şekilde kaydedildi.