Herkesin en azından bir kez bile olsa duyduğu bir isimdir Hıncal Uluç… Bazen yazdığı yazılarla gündem olur, bazen tepkilerin odağı olur, bazen de hiç değinilmeyen konularda dikkat çeker. Bugün Sabah gazetesinde yayınlanan köşesinde Türkler tarafından unutulan konuya dikkat çekti: Eurovision.

 

“Eurovision’da Türkçe Şarkı” başlığıyla yayımlanan yazısında hepinizin aklına gelen ilk isimler olan Serhat ve Jamala’dan bahsetmiş ve geçmiş yıllarda ülkemizde gerekleştirilen ulusal finalleri yâd etmiş.

 

İşte bugünkü yayımlanan yazısı:

 

 

HINCAL ULUÇ
Eurovision’da Türkçe Şarkı..

 

TRT, akıllara seza bir kararla nerdeyse kurucularından olduğu, 1974’ten beri katıldığı Eurovision’u boykot ederek, Türk Hafif Müziğine ihanet ediyor, yıllardır.Bu yarışmanın Türkiye elemeleri, Hafif Müzikte her yıl patlama yapar, yığınla yeni şarkı ortaya çıkar, pek çok genç besteci ve yorumcu bu elemeler sayesinde adlarını duyururlardı. Bir keyfi karar, işi bitirdi. Kimse de “Neden” diye sormadı.. Hala da soran yok..

 

Türkiye’nin olmadığı Eurovision’da bu yıl bir Türk sanatçı var, hep duydunuz.. Serhat Hacıpaşalıoğlu.. Kuzey İtalya dağları arasındaki kayıp bir vadi içinde 30 bin nüfuslu, 60 kilometrekarelik bir cumhuriyet, San Marino. Bizim Tepecik Yolu daha kalabalık.. Levent daha büyük.. Anlayın, 1600 yılından beri bağımsız bu şehir bile değil, kasaba devletini..

 

Tamam onu öğrendik.. Ama biliyor musunuz, bu yıl Eurovision’da bir de Türkçe şarkı var, TRT’ye inat.. Ukrayna’nın şarkısı.. Ruslar fena halde kızacak ama, Rus işgali altındaki Kırım’ın Tatarlarından Suzan Cemiloğlu, “Jamala/ Cemile” adıyla temsil ediyor ülkesini.. 1944 adlı şarkı, Stalin’in 1944’te Tatarları Kırım’dan, Sibirya’ya sürmesini anlatıyor. Cemile’nin babaannesi sürgüne gidenlerden.. Yolda ölen kızını bir kenara atıvermiş Sovyet görevliler, mezarı bile yok.

 

Şarkının nakarat bölümü Kırım Lehçesi ile..

“Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım..”

 

TRT verir, vermez bilmem ama, seyircimiz bir Türk’ün ve bir Türkçe şarkının yarıştığı Eurovision’u bir şekilde izlemenin yolunu bulacaktır.

 

Kaynak : Sabah

 


61. Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışacak 43 ülkenin şarkısına buradan ulaşabilirsiniz.