Bugün 27 Ocak. Holokost’un yıldönümü…

Holokost:

Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Partisi’nin yönettiği Nazi Almanyası döneminde, işgal edilen sınırlar içerisindeki yaklaşık altı milyon Yahudi’nin (kaynaklara göre bu ölü sayısı değişir) sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırım.

“Eurovision Şarkı Yarışması ile ne ilgisi var?” diyeceksiniz. Bildiğiniz üzere Eurovision Şarkı Yarışması 1956 yılından bu yana hayatımızda. Eurovision’un temeli olan müzik ise yüzyıllardır bizimle. Milletler acılarını,sevinçlerini ve çeşitli olaylarını müzik kanalıyla ifade ederek nesilden nesile aktarmıştır. Eurovision ise insanların hayatındaki bu dinamizmden nasibini almıştır.

2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’daki bunalım, Soğuk Savaş, Petrol Krizi, Avrupa Birliği’nin kuruluşu, Bosna Savaşı SSCB’nin dağılması, Berlin Duvarı’nın yıkılması… Bunlar Eurovision’un 60 kusur yıl içerinde görüp geçirdiği olaylardan bazıları. Gelelim Holokost olayına.

1982 yılında Nicole “Ein bisschen Frieden” şarkısıyla İsrail’den bile 12 puan alarak zafere ulaşır -Bile diyorum çünkü kendisi bile o an ne kadar duygulandığını her defasında anlatmıştır-. Zaferin ardından 1983 yılındaki yarışmaya Almanya’nın Münih şehrinin ev sahipliği yapmasına karar verilir.

Elbette İsrail için kolay bir durum değildir. Ülkeyi temsil etmek üzere Münih’e Ofra Haza gider. Kendisi bir Yemen Yahudisidir. Şarkısının ismi ise İbranice “Yaşa” anlamına gelen “Hi”dır. Sözleri:

Dinleyin kardeşlerim! Hala yaşıyorum
Ve iki gözüm hala ışığa doğru bakıyor

Yaşıyorum,yaşıyorum,yaşıyorum
Evet, hala yaşıyorum
Bu söylediğim şarkı dün büyük babamın babama söylediği şarkı
Ve bugün ben söylüyorum
Hala yaşıyorum, yaşıyorum, yaşıyorum
İsrail Halkı yaşıyor

Şarkının sözleri dışında kıyafetlerde Holokost dönemindn simgeler taşıyordu. Ofra Haza’nın 5 backvokali ve aynı zamanda dansçısı sarı renkli kıyafetler içindeydi. Bu ise Nazilerin o dönemde Yahudileri ayırmak için kullandıkları sarı 6 köşeli yıldızı simgeliyordu.

Kendi hikayesini anlattığı şarkısıyla Münih’ten 2. olarak ayrılır. Ardından iki kere mucizevi şekilde ölümden dönmüş, 1987 ve 1994’teki uçak kazalarından kurtulmuştu. Kendisi 2000 yılında AİDS’e bağlı organ bozukluklarından 2000 yılında hayatını kaybetmiştir. Yapılan araştırmalarda Aids’in kocası Doron Ashkenazi’den bulaştığı öğrenilmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=tqPGYSWnSFg