Bio je jedan od prvih predstavnika najavljenih ove godine,

postao je veliki favorit u Evrovizijskoj kompaniji kada su objavili da će pesma biti komponovana od strane Željka Joksimovića. Napravili smo specijalni intervju sa predstavnikom Crne Gore, Nenadom Kneževićem Knezom!

1. Još kao mali ste počeli da gajite ljubav prema muzici, kada ste sa samo 6 godina nastupili na festivalu “Naša radost” u Podgorici.

Recite nam, kako se osećate kada se prisetite vaših početaka?

Bilo je normalno i logično da ću se baviti muzikom s obzirom da je moj deda jedan od osnivača podgoričke srednje muzičke škole i podgoričke muzičke akademije, zatim moj otac je bio jedan od najuspešnijih muzičara u Crnoj Gori, koji je osnovao prve pop bendove u zemlji i napravio veliku interncionalnu karijeru, imali su gostovanja širom Evrope i bivšim republikama tadašnjeg Sovijetskog Saveza. Tad sam dobio poziv od jednog tatinog kolege koji je napisao predivnu pesmu sa kojom sam se pojavio na jednom festivalu kao šestogodišnjak i pobedio, što je bila i uvertira za sve kasnije što je usledilo, postao sam solista dečijeg hora Suncokrili, a kasnije sam imao ogroman broj nastupa na svim većim dečijim festivalima na Balkanu.

2. Već u srednjoj školi ste pokazali izuzetan talenat za muziku, kada ste napisali dva ogromna hita koja se i dan danas veoma slušaju: “Da l’ si ikada mene voljela” i “Kao magija.” Da li su te pesme bile prekretnica u vašem životu, i da li ste tada shvatili da je muzika jedna od velikih ljubavi i da ćete se njome sigurno baviti?

Kao srednjoškolac sam osnovao svoj prvi bend Visoka frekvencija, i te dve pesme su nastale baš u tom periodu, a kasnije su mi i napravile put ka ozbiljnijoj sceni naše pop muziku. Prvo sam napravio pesmu Da l si ikada mene voljela, za  jedan prestižni muzički festival koji se zvao MESAM, i koji je okupljao najveća imena u tadašnjoj Jugoslaviji, i sa tom pesmom sam se prvi put predstavio javnosti kao novi i ozbiljan izvođač koji kreće polako stopama muzike. Sledeće godine sam na istom tom festivalu sa pesmom Ti si kao magija, zauzeo drugo mesto, i ozbiljno se nametnuo u muzičkom svetu, pogotovu jer sam osvojio dodatna muzička priznanja.

3. Do sada ste izdali 8 albuma i svaki od njih je bio jedinstven i doneo vam makar jedan veliki hit. Recite nam, imate li neki album koji posebno volite, koji vam je posebno drag?

Moj treći album Automatik, jer mislim da sam tu sebe najviše dao, jer sam tu dostigao ozbiljnu muzičku zrelost, što se tiče aranžmanski , interpretatorski, sve u kompletu.

4. Takodje ste objavili i album: “The Magic of Balkan”. Recite nam, od kolikog značaja je ovaj album bio za vas, i da li je vaša ljubav prema tradicionalnoj muzici upravo uticala da objavite ovaj album?

Da, rađen je isključivo zbog ljubavi prema tradiciji i našem kulturnom nasleđu. Bio sam očaran tom kulturom od malena, gde sam kroz muzičke stilove koje volim, kao što je džez i soul, pokušao da provlačim te etno motive. Magic of Balkan je proizvod tih mojih eksperimenata, koju su bili moja osnova.
5. Koliko vam je važno da se u vašim pesmama čuje taj jedinstveni ritam Balkana, i ta emocija karakteristična samo za ove prostore?

Bitno mi je jer je to naše. Moramo da budemo svesni da ukoliko želimo svetu da ponudimo nešto, taj proizvod mora biti naš, tj ono što mi znamo najbolje da radimo, a to je naše kulturno nasleđe, što su naši koreni, što nam je u krivi. A ne da se bavimo nekim inostranim stilovima, u kojima ne moramo biti loši, ali nam ova tradicionalna nota ipak bolje stoji.

6. Bili ste i učesnik tv šou-a “Tvoje lice zvuči poznato” i do izražaja je došao vaš talenat za glumu. Koliko vam znači to što ste bili deo jedne tako humane organizacije? Da li ste imali neku ličnost koju ste posebno voleli da imitirate?

Mnogo mi znači jer sam u karijeri održao mnogo humanitarnih koncerata pa mi je bilo normalno da se odazovem toj akciji, prvenstveno što ću moći da budem u tuđoj koži i da moj glumački talenat pokušam da izrazim širom auditorijumu. Takođe neke ljude koje privatno mnogo volim da slušam i imitarm, mogao sam da uradim na jedan savršen način. Posebno m je bilo drago, jer mi je pomoglo u tom marketinškom smislu, a i zanimljiva stvar da su me mnogi doživljavali na potpuno drugačiji način, te sam ovim mogao da pokažem svoju pravu stranu kakakv sam ja inače, a i dok pevam i glumum.

7. Da li ste u kontaktu sa učesnicima “Tvoje lice zvuči poznato” i da li ste zahvaljujući ovoj emisiji ostvarili neka nova prijateljstva?

Apsolutno sa svima.

8. Nedavno ste izabrani za predstavnika Crne Gore na Evroviziji. Koliko vam znači to što ćete “braniti” boje svoje zemlje na Evroviziji, i da li ste pod pritiskom što ćete biti deo jedno tako važnog muzičkog spektakla?

Jako mi znači. Prihvatio sam to iz razloga jer je to bila moja davnašnja želja. Učestvovanje na Evroviziji mi je ostvarenje sna, pa ću se potruditi da dam sve od sebe  i opravdam očekivanja. Pesmu će komponovati Željko Joksimović, samim tim imamo jasan koncept, pesmu, nastup i imamo dosta toga da ponudimo evropskoj publici.

9. Kao što znate, Sergej Ćetković se kvalifikovao s Crnom Gorom, prvi put u Evrovizijskoj istoriji Crne Gore. Da li ste razgovarali s njim, i ako jeste šta vam je savetovao?

Sergej je moj prijatelj i narvno da smo čak prošle godine razgovarali o njegovom učešću na Evrovizije, a ove godine o mom. Pokušao je da mi dočara delić atmosfere i razne protokole i organizaciju, ali suštinu moram ipak sam da doživim u maju. I nadam se plasmanu u finalu jer mislim da pesma to zaslužuje.

10. Šta je po vama neophodno da bi se pobedilo na Evroviziji? Da li je to samo pesma, ili i scenski nastup?

Da se svi segmenti sklope, neobican prepoznatljiv izgled, originalan nastup, vrhusnak koncentracija i da adrenalin nepreovlada tobom. Misim da moraju mnoge stvari da se sklope.  I pesma i scenski nastup i još mnogo toga.

11. Koliko vam znači to što ćete biti deo Evrovizijske porodice, i da li vam je učešće na Evroviziji bila jedna od želja?

Puno mi znači, to je jedna velika porodica koja ne zna za razlike i koja prihvata ljude i novu muziku. Nadam se da vam se sviđa moja pesma Adio I da imam vašu podršku.

Autor Fotografija: Bojan Stanić

Poslušajte njegov nastup ovde: https://www.youtube.com/watch?v=4giAO-2aICo

Hvala Milici Fajgelj na komunikaciji.