İşte Benim İlk 10’um” yazı dizimiz ile sizlerin 2018 Eurovision Şarkı Yarışması sıralamasını ve ilk 10’da yer alan ülkerle ilgili yorumlarınızı istemiştik…

Yarışmamız ve yazı dizimizle ilgili kurallara buradan ulaşabilirsiniz.

“İşte Benim İlk 10’um”da takipçilerimizden Erdem Akbulut’un yorumları ve sıralaması şu şekilde:

1)Finlandiya: Saara’nun sesin ne kadar güçlü olduğunu söylemeye gerek bile yok. Hazırladığı üç şarkı arasında en doğru tercih “Monters”dı. X Factor UK ‘yde kendini Avrupa’ya kanıtladığını düşünüyorum. Canlı performanstaki başarısı sayesinde jüriden ve halktan oy alacağına inanıyorum. Vermiş olduğu mesajlar Eurovision’da etki bırakacaktır.

2)Belçika:  Sennek şarkıya başlamadan klibinde Lana Del Rey’e benzer gizemli bir havası var. Sesindeki o tutkulu söylemi ve duygusal yoğunluğu dinlediğim ilk andan beri hissediyorum. Sahnede iyi bir tasarım ile ilk beşte yer alacağını düşünüyorum. Belçika son yıllarda popülaritesi artan bir ülke, bu durum bence onlara şarkılar konusunda sürekli bir artışa sebep oldu.

3)Norveç:  Alexander…  Onun hakkında yorum yazmak cidden çok zor. Yarışmayı kazandığı günden beri hala mütevazı bir kişilik. Yeniden yarışacağını okuduğum zaman direkt olarak aklıma bu sefer “Fairytale” gibi bir şarkı ile gelmez oldu. Kaldı ki öyle de oldu. Şarkısı yüksek tempo çok enerjik ve sıcak ritimli. Avrupa’da sevilmesini ve “Fairytale” etkisinin hala devam ettiğini de var sayarsak bence finalde yüksek bir derece alacaktır. Güler yüzü, sempatikliği ve o kadar hareketli bir koreografiye rağmen sesini koruyabilmesi artı bir puan. Hadi Alexander!

4)Avusturalya: Jessica, kesinlikle Avustralya için çok iyi bir seçim. Kendisini “Because” şarkısı ile tanıdım 2014’te de Kopenhag’da konukta olsa sahnede izledim. Vokal gücü fazlasıyla yüksek, şarkısı da gayet güzel ve bana göre tam bir Eurovision şarkısı olmuş. Tabii ki sahnede uygun bir koreografiyle çıkarsa, gerçi geçen sene Isaiah’a yüksek puan veren jüri Jessica’yı harcamayacaktır aksine daha yukarda göreceğimizi düşünüyorum.

5)Portekiz: İlk dinlediğim anda beni uzak yerlere taşıyan şarkı. Bülent Ortaçgil’in “Değirmenler” şarkısına o kadar çok benzettim ki -bazısı neresi benziyor diyebilir- ruhuma onun kadar işledi. Geçen sene keşke  Salvador kazanmasaydı dedim. Bence ev sahibi olması artı oy getirecek. Sahnede sade olması diğer şarkılara göre geri düşeceği hissiyatı oluşturuyorsa da, bu duruluğu ona artı puan olarak yansıyacaktır.

6)Makedonya: Geçen sene hakkı yenen ama bu sene güzel bir dönüş yapan Makedonya, umarım hakkını alır. Eye’de adlandıramadığım bir ses güzelliği var. Şarkı ritmi ile sesi o kadar uyuşmuş ki notalar değişirken nereden nereye geçtik şimdi demiyorum. Her ne kadar İlk onumda olsa da bu aralıkta bitiremeyeceğini biliyorum yine de iyi bir dereceyi hak ediyorlar.

7)Danimarka: Geçen sene Anja için ne kadar üzülmüştüm ama bu yıl Rasmussen(Jonas) o kötü dereceyi telafi edecek gibi. Arka vokalleri cidden efsanevi, epik bir hava yaratıyor. İlgi çekici yanı Rasmussen( Jonas) kendisi başlı başına mistik bir tip ve lafı uzatmadan Danimarka ilk onda diyorum.

8)Çek Cumhuriyeti: Şarkı ilk açıklandığı zaman pek davetkâr durmuyordu. Sonrasında zaman geçtikçe ısındım ve şimdi sorarsanız tam bir parti şarkısı. Mikolas etkileyici biri, bunu sahnede de ortaya koyacağı kesin bir mevzu. Tek olumsuz yanı Çek’in oy potansiyelinin düşük olması. Gabriela’yı harcayan Avrupa umarım Mikolas’a hakkını verir.

9)İsveç: Her ne kadar Melodifestivalen’de Mariette kazansın istesem de kazanamadı. Ama Benjamin’de ikinci favorimdi. Onun da gayet başarılı olacağını düşünüyorum. İsveç’in oy potansiyeli de düşünülünce ilk onda yer alacaktır. Ayrıca şarkı altyapısı sevilecektir çünkü şu an rağbet gören müzik tarzı bu şekilde.

10) İrlanda: Biliyorum, kimse için favori değil ama benim gayet beğendiğim bir şarkı. Ryan’ın dinginlik veren, huzurlu bir sesi var. Yolda yürürken aklıma birçok düşünce gelirken bu şarkının akıp giden sözleri beni farklı bir atmosfere taşıyor. Ryan’ın bize vermek istediği mesaj cidden çok hoş. Her ne kadar Eurovision’da başarılı olmasını istesem de birçok fan benden farklı düşünüyor, bunun farkındayım sadece duygusal yoğunluğunu sevdiğim için ilk onda olmasını çok isterim.

11)Yunanistan

12)Estonya

13)İspanya

14)Hollanda

15)İsrail

16)İtalya

17)Bulgaristan

18)Belarus

19)Ukrayna

20)Almanya

21)Litvanya

22)Avusturya

23)Azerbaycan

24)Letonya

25)Sırbistan

26)Fransa

27)Kıbrıs

28)Rusya

29)İsviçre

30)Polonya

31)Hırvatistan

32)Ermenistan

33)Malta

34)San Marino

35)İzlanda

36)Birleşik Krallık

37)Arnavutluk

38)Slovenya

39)Karadağ

40)Romanya

41)Moldova

42)Macaristan

43)Gürcistan