İşte Benim İlk 10’um” yazı dizimiz ile sizlerin 2018 Eurovision Şarkı Yarışması sıralamasını ve ilk 10’da yer alan ülkelerle ilgili yorumlarınızı istemiştik…

Yarışmamız ve yazı dizimizle ilgili kurallara buradan ulaşabilirsiniz.

Tuna Bozyokuş’un yorumları ve sıralamaları şu şekilde;

1- Estonya: Ses desen ses, show desen show. Mükemmeliyet. Tek Kelime. Şarkıyı ilk duyduğum an ki hislerim tarifsizdi. Tüylerim diken diken oldu. Elina’nın devasa sesinin büyüsüne kapılmayacak kimseyi tanımıyorum. Popera türü Eurovision’a yeni bir soluk getirmeye aday ve eminim ki zaferi, bizim gelecek yıllarda böyle şeyleri daha çok duymamızı sağlayacak. Eğer şu nam-ı değer  elbise krizi hallolur ve Estonya Lizbon’da güçlü bir promo yaparsa, aynı zamanda Elina’nın Slav kökenli olması Doğu Avrupa’dan, eserin popera ve İtalyanca olması Güney Avrupa’dan, ülkenin ise iyi bir temsiliyet ile Estonya olması Kuzey Avrupa’dan jüri oy akımına neden olabilir. Tallinn 2019.

2- Belçika: Laura, her ne kadar aşırı tanınan bir sanatçı olmasada amatör birine göre oldukça başarılı. Her şeyden önce ”A Matter Of Time” kalite kokan bir şarkı. Hem şarkının sözleri güzel hem de altyapısı oldukça sağlam. Akdeniz ülkelerinden oy almakta kısmi zorluk bile yaşayacak olsa insanların bu şarkıya seyirci kalmayacağına eminim. Provalar ve Laura’nın canlı seside sıralamada belirleyici olacaktır.

3- İsrail: İstediğiniz kadar nefret edin, dalga geçin ama bir gıdaklama ancak müzikle bu kadar iyi harmanlanıp insanın kulağına cazip gelebilir. Her şeyden önce bu tamamiyle bir sanattır. Normalde kimseye cazip gelmeyen bir şeyi ritim ve enstürmanlarla bir sanat eserine çevirmek ancak bir sanatçının işidir. Şarkının içerdiği derin mesaj, ritmi ve pozitif enerjisi o gece belirleyici olacak. Netta gerçekten yetenekli bir Rising Star. Yüksek ritimli bir parça içinde o gıdaklamaları yapıp insanları çoşturmak kolay bir iş değil, emin olun. İnşallah canlıda beni hayal kırıklığına uğratmazsın Netta. Şunu da söyleyelim ki Televote birincisi belli bence. Her şeyden önce de içinde doğu müziği ezgileri var. Haydin eller havaya!!! Cululo cululo…

4- Avustralya: Şarkıyı ilk dinlediğimdeki hayalkırıklığımı anlatamam. Ama sonra bir şeyler oldu şarkı bende hızla yükselmeye başladı. Peki ya o sözlerin güzelliği, manidarlığı ve insana ”Evet, bunu yapabilirim!” hissi uyandırışı… tarifsiz. Jessica’nın sesine bayılıyorum, Türk Sanat Müziği’ne de oldukça uygun olduğunu düşünüyorum. Hani Anadolu’da derler ya yanık sesli. Hah işte bakın Bu Jessica! Keşke ondan bir Türk Klasiği duyma şansımız olsa… Canlı performansı zaten iyi, Avustralya markalaşan bir ülke ve gerçekten hırslılar. Sahneyi iyi kullanırsa LGBTi oyları ile iyi sonuç alacaktır. #SevgimizVar

5- Kıbrıs: Eleni sahneye yakışan hani derler ya ”su” gibi bir kadın. Sahnede adeta devleşiyor. Şarkı desen zaten enfes bir Europop örneği ama içinde Akdeniz ezgileri de var. Daha ne olsun. Halkoylamasında iyi sonuçlar alacağını düşünüyorum. Zaten tecrübeli, profesyonel ve kendi coğrafyasında oldukça ünlü bir kadın. Soruyorum size bir Iveta Mukuchyan’dan yada Hadise’den ne eksiği var? Kıbrıs’a belki en iyi sonucunu aldırabilir. Ya çok ilginç şeyler olur ve 2019 Lefkoşa olursa?! Hayaller… ama olsun. Hadi Lizbon’u yak Eleni’mu!!!

6- İsveç: Benjamini seviyorum. Her ne kadar sesi kusursuz olmasada insanı Dance You Off ile ele geçiriveriyor. Zaten İsveç Eurovision’un adeta bir kült ülkesi haline geldiği için Bu çakma The Weeknd ve I Feel It Coming’i bile iyi sonuç alacaktır. Melodifestivalen’de ki sahne showu bile zaten bir klip tadındaydı ve çok lezzetliydi. İşte tüm bu nedenlerden dolayı İsveç bu sıralamada. Başarılar.

7- Bulgaristan: Bizim güzel komşumuz Bulgaristan aynı İsveç gibi bir Eurovision ülkesi olma yolunda ilerliyor. Geçen sene Kristian Kostov gibi bir genç starla güzel sükse yapan ülke bunu birinciliğe taşımak istiyor ama ”Bones” yeterli bir şarkı mı? Oldukça karanlık ve gizemli olması beni mest ediyor açıkcası şarkının, ama EQUINOX’a bir türlü ısınamadım. Bir soğuk, ürkütücü geliyorlar. Canlı performanlar çok önemli, birbirleri ile sahnede uyumları çok önemli, show çok önemli… Umarım bunları başarırlarda hemencecik bizde İstanbul’dan 5 saatlik araba yolculuğu ile Sofya’ya gideriz. Gerçekten kazanırlarsa mutlu olurum.

8- Yunanistan: Seven var sevmeyen var ama işte tam anlamıyla bir Ege müziği ağıdı buna denir. Evet ağıt. Neden mi çünkü Ülkesine sesleniyor Yianna. Ona hem ulaşmak istiyor hemde onun için çok üzülüyor. Ve bence bir anlamda ikinci bir ”1944” örneği. Bize göre oldukça iyi ve kaliteli olabilir. Ama ya Kuzey ve Batı Avrupalı beğenir mi? bunu  bilemiyorum. Keşke Türkiye’de Eurovision’da olsaydı da bizde Kurtuluş Savaşımızı, Milli Mücadelemizi ve bu ülkeyi nasıl zorluklarla kurduğumuzu anlatan bir şarkı yollasak, 1944’ler, Oneiro Mou’lar gibi. Ah TRT, keşke sana yakışanı yapsan…

9- İspanya: Amaia ve Alfred var mı sizden daha şirini, aşığı ve masumu  bu Eurovision’da? Bence yok. Bir kere çift çok uyumlu, sempatik ve sevecen. Onları görünce yüzümde bir gülümseme beliriyor. Bazıları diyor ki vıcık vıcık bir aşk şarkısı… asla öyle değil benim gözümde. Eğer Koit Tome ve Laura Poldvere’nin tersine bize sahnede gerçek ve samimi bir çifti sergilerlerse Avrupalı sevecektir onları. Haa ikinci bir Koit-Laura vakası olursa üzülür ve ”RIP for Spain” derim.

10- Finlandiya: Açıkçası bu yıl ”Saara Aalto” ismini duyunca oldukça heyecanlandım. Çünkü kendisi aynı Netta gibi oldukça yetenekli ve adeta starlaşan biri. Sesi güçlü. Uuden Musiikin Kilpauli’de üç adet şarkı sundu ve bunların arasından ”Monster” seçildi ama zaten diğer şarkılar oldukça ölü ve pasif şeylerdi. Klibiyle, altyapısıyla olsun zaten en başından şarkı diğerlerine göre oldukça iyi ve üstün bir eser halinde yazılmış. Öne çıkıyor, seni ona seçtirmeye zorluyor. Amma velakin sen git LGBTi’ye oyna. LGBTi devri Krista Siedfrids ile olgunlaştı, Conchita ile zirvesini yaşadı, ama artık öldü. Eurovision buna doydu. Canlısı zaten iyi olan Saara’nın sahneside iyi olacaktır ama şarkı güzel olmasına rağmen herkesi ele almayabilir.

11- Rusya

12- Fransa

13- Çekya

14- Danimarka

15- Norveç

16- Hırvatistan <3

17- Portekiz <3

18- Ukrayna

19- Polonya

20- Belarus

21- Letonya <3

22- Macaristan

23- Birleşik Krallık (Mercy SuRie)<3

24- Moldova

25- Almanya

26- İtalya

—————————-FİNAL

27- Avusturya

28- Ermenistan

29- Azerbaycan

30- Slovenya

31- E.Y.C Makedonya

32- Karadağ

33- Sırbistan

34- Litvanya <3

35- Malta

36- İsviçre

37- Hollanda

38- Romanya

39- Arnavutluk

40- İzlanda

41- İrlanda

42- Gürcistan

43- San Marino