Merhabalar! Bu haftasonu oldukça yoğun. Eminim bazı ülkelerin ulusal finallerini izlemekten vazgeçmek zorunda kalmışsınızdır. Bunu düşünürek İzlanda ulusal finalini tüm detaylarıyla size aktarıyoruz! Bu hafta İzlanda ulusal finali Söngvakeppnin’in 1. yarıfinalini izledik. Bu geceden göze çarpanlar ve sonuçlar!

İzlanda ulusal finali Söngvakeppnin 2016 Türkiye saat ile 22.00’da başladı. 1. yarı finalde yarışan 6 isim şu şekilde idi:

  1. Greta Salóme Stefánsdóttir,”Raddirnar”
  2. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason,”Hugur minn er”
  3. Ingólfur Þórarinsson,”Fátækur námsmaður”
  4. EVA,”Ég sé þig”
  5. Karlotta Sigurðardóttir,”Óstöðvandi”
  6. Sigga Eyrún,”Kreisí”

İşte Sonuçlar:

Bu gece yarışan 6 şarkıdan sadece 3’ü finalde yarışma şansını elde etti.  Bu isimler şu şekilde:

  • Greta Salome
  • Karlotte
  • Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason

Gecenin Detayları:

Gece İzlanda’nın ilk Eurovision şarkısı “Gleðibankinn”ın coverı ile başladı. Cover İzlandalı bir hip-hop grubu tarafından yapılmış. Ardından İzlanda ulusal finalinin olmazsa olmazı olarak geçmişten günümüze tüm Eurovision şarkılarının olduğu bir kolaj İzledik. Ardından performanslara geçildi. Gecede en sinir bozucu şey sanırım postcardların gereksiz uzun olmasıydı (Çok ama çok uzun.). Bunlar yetmezmiş gibi İzlanda’nın Eurovision geçmişine dair uzun röportajlar izledik. Ayrıca İzlanda’nın 1997 yılındaki temsilcisi intervalact olarak sahnede yerini aldı.

Genel olarak şarkılar hakkındaki izlenimlerimiz şu şekilde:

Greta Salóme Stefánsdóttir,”Raddirnar”: Hatırlanacağı üzere kendisi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 1zgerçekleşen 2012 yılındaki Eurovision şarkı yarışmasında Jonsi ile (2004 temsilcisi) ile ülkesini “Never Forget” ile temsil etmişti. Ses olarak iyiydi ancak şov hiç orijinal gelmedi. Mans Zelmerlöw’ün “Heroes” da kullandığı şovu anımsattı. Ayrıca şov sırasında rüzgar efekti için yterde bulunan fan niye gizlenmemiş? Beni rahatsız etti.

 

Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason,”Hugur minn er”:
Klasik bir ballad tarzı bir şarkı. Bir albenisi olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca solistlerin seslerini uyumsuz buldum.

Ingólfur Þórarinsson,”Fátækur námsmaður”:
AdsızsssŞarkının melodisine uygun “salaş” bir şov izledik. Ancak bu kötü anlamda değil. Grup sahnede bir tiyatro oyunu sergilemeye çalışmış sanıyorum. Bu yıl bir “joke entry” olarak karşımıza çıkabilir. Bildiğiniz gibi İzlanda halkı “joke entry”lere bayılır. Geçmişte bunun çok örneğini gördük.

 

 

 

 

EVA,”Ég sé þig”:

Reklamların ardından bu gece 3. sırada yarışan isim EVA oldu. İki bayan solistten oluşan grup bizim karşımıza ninni gibi bir şarkı ile çıktı. Çok söyleyecek sözüm yok.

 

 

Karlotta Sigurðardóttir,”Óstöðvandi”:

Öncelikle kendisini daha yakından tanımak isterseniz kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajı buradan okuyabilirsiniz. Belki biraz iddialı olacak ancak bana göre bu gecenin en iyisi idi. Şarkıda insanı içine çeken birşey var. Sadece kıyafetini özensiz buldum. Son bir dipnot: bu gecenin en çok alkış olan ismi oldu.

Sigga Eyrún,”Kreisí”:

Süper Mario’yu akıllara getiren Sigga şarkısı “Kreisí” ile gecenin kapanışını yaptı. kendisinin “joke entry” hastası İzlanda halkı için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum.

13 Şubat cumartesi gerçekleşecek 2. yarı finalde yarışacak isimler ise:

  1. Alda Dís Arnardóttir,”Augnablik”
  2. Elísabet Ormslev,”Á ný”
  3. Erna Mist & Magnús Thorlacius,”Ótöluð orð”
  4. Helgi Valur Ásgeirsson,”Óvær”
  5. Pálmi Gunnarsson,”Ég leiði þig heim”
  6. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson,”Spring yfir heiminn”