Evet İzlanda 3 hafta süren Söngvakeppnin 2016 ile temsilcisini seçti! Bu yıl İzlanda’yı Stockholm’de Greta temsil edecek!…

İzlanda seçimini iki aşama ile yaptı. İlk aşamada jüri ve halk oyu ile 2 “Süper Finalist” belirlendi. Bu yolla en çok oyu olan iki isim Greta ve Alda oldu ve “Süper Final” de yarışma hakkını elde ettiler.

Ardından ikinci tur yani “Süper Final” de kazanan isim tamamen halk oyu ile belirlendi ve kazanan isim Greta oldu! Greta İzlanda’yı Stockholm’de temsil etmenin yanında 1 milyon kronluk büyük ödülün sahibi oldu.

Büyük finalde yarışan şarkılar sırasıyla şu şekilde idi:

1-Greta Salóme Stefánsdóttir,”Hear Them Calling

2-Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason,”I Promised You Then

3-Karlotta Sigurðardóttir,”Eye of the Storm

4-Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson,”Ready to Break Free

5-Elísabet Ormslev,”Á ný

6-Alda Dís Arnardóttir,”Now

İlk turun sonuçları: İlk turun galibi Greta ve Alda oldu.

Gelelim gecenin detaylarına:

Gecenin açılışını geçtiğimiz yıl İzlanda’yı temsil eden Maria Olaf yaptı. Ardından ise neredeyse İzlanda’yı temsil eden şarkıcılar kısa kısa şarkılarını söylediler. Konuk olarak yer alan eski İzlanda temsilcilerinden bazıları şunlardı (sahne çıkış sırasına göre): 2015, 2000, 2012, 1997, 2014, 2011, 1999, 2005, 2009, 2010, 2008 ve dahası.

İzlanda geçtiğimiz iki yarı finalden beri bu yıl nostaljiye oldukça önem vermiş nedeni muhtemelen Eurovision’a katılışının 30. yılı olması.

6.PNG

Konuk sanatçılar önce kısa kısa kendi şarkılarını söyledikten sonra en son İzlanda’nın ilk Eurovision şarkısını (1986) birlikte seslendirdiler. Ardından ise performanslara geçildi. İlk sahne alan isim Greta Salóme Stefánsdóttir oldu ve kapanışı ise Alda yaptı. Kurallar gereği yarı finallerde İzlandaca söyleyen sanatçılardan sadece biri finalde İzlandaca söylemeye devam etti. O isim Elisabet ve şarkısı “A Ny” idi. Onun dışındaki tüm isimler performanslarını İngilizce olarak sergilediler (Özellikle Greta ve Alda’nın şarkısının İngilizce versiyonlarından hoşlanmadığımı belirtmek isterim.)

Bir İzlanda klasiği olarak postcard ve green room muhabbetleri oldukça uzun sürdü. Sevindiğim şey postcardların yarı finallerden farklı olmasıydı. Aynı Eurovision’da olduğu gibi yarı finallerle aynı postcardları izlemekten oldukça korkmuştum.

Reklamlar, postcardlar, muhabbetler ve sonunda performanslar bitti. Bunlar yetmezmiş gibi Snapchat görüntüleri izledik.

Daha sonra Eurovision 1986’yı Belçika adına 13 yaşında kazanan Sandra kim şarkısını söyledi. Tekrar belirtmek isterim; İzlanda 1986’dan bu yana Eurovision’da bu yüzden ilk tanıştıkları Eurovision birincisi Sandra Kim. Haliyle davet edilmesinin özel bir nedeni var 🙂 Bundan olacak epey alkış aldı.

Sandra Kim’den sonra geçtiğimiz yıl Söngvakeppnin’i kazanan ve İzlanda’yı Viyana’da temsil eden Maria Olaf şarkısının İzlandaca versiyonunu seslendirdi (Bu arada Maria’nın baya olgunlaştığı gözlerden kaçmadı).

Ardından ilk turun oylama sonuçlarının ilan edilmesine geçildi. Sonuçlara göre ilk turun galibi Greta ve Alda oldu.

Loreen Söngvakeppnin 2016

İkinci tur oylaması devam ederken sahne Loreen’a teslim edildi ve “Euphoria” yı söyledi.

(Biraz zayıflayıp süzülmüş sanki? Loreen şarkının sonunda “I love you Bakuuu” dediği gibi “I love you Reykjavik” der mi diye bekledim ama demedi. )

Loreen tüm gün Reykjavik’te alışveriş yaptığından ve üzerindeki kıyafeti İzlandalı tasarımcıların hazırladığından bahsetti.

 

Ardından ise sonuçlara geçildi. Sonuçlardan yukarıda bahsetmiştik 🙂

Umarım desteklediğiniz isim kazanmıştır ve mutlu ayrılmışsınızdır 🙂