Bir hafta süren çalışmaların sonuna gelindi. Sanatçılar bugün sabahtan gerçekleştirdikleri kıyafet provasının ardından akşam saatlerinde gerçekleştirdikleri jüri provasıyla yarın canlı şovda açıklanacak oyları bugünden almış oldular.

17 katılımcı ile gerçekleştirilen 2016 Eurovision Çocuk Yarışması’nın son bulmasına saatler kaldı. Malta’nın başkenti Valetta şehrinde gerçekleştirilecek olan yarışma için tüm hazırlıklar sona erdi. Bugün jüri finalinin gerçekleştirilmesiyle puanlarını alan sanatçılar yarın son kez sahneye çıkacaklar ve dünyanın farklı yerlerindeki takipçilerine performanslarını sunacaklar.

Bu sene yarışma tarihinde ilk defa uygulanacak sisteme göre izleyiciler oy kullanamayacak. Geçtiğimiz senelerde kazanan isim yüzde elli halk oyu ve yüzde elli jüri oyuyla belirleniyordu. Ancak yeni sisteme göre halk oylamasının yerini tamamen jürilerin oyu alacak. Bu akşamla birlikte her katılımcı ülkenin jüri takımlarındaki yetişkin ve çocuk jüri üyeleri favori sanatçılarını klasik 1-12 arası oylayacak ve Eurovision Şarkı Yarışması’nda olduğu gibi birbirine eklenerek sunulacak.  Her ülke bu şekilde oylarını sunduktan sonra söz hakkı yılın uzman jürilerine geçecek ve bu 3 isim de 1’den 12’ye kadar olan puanlarını sunacaklar. Gece sonunda en çok puana ulaşan isim 2016 Çocuk Eurovision Şarkı Yarışması’nın kazananı olmuş olacak. Geçtiğimiz senelerden farklı olarak oylama öncesi her ülkeye 12 puan verme durumu bu sene geçerli olmayacak. Böylelikle düşük ihtimalli de olsa yıllar sonra belki bu yarışmada sıfır çeken bir ülke olabilir. Oylama sistemi hakkında daha fazla detay için tıklayınız.

Büyük final her sene klasikleşmiş bir açılışla başlayacak ve katılımcı ülkelerin ismi okunduktan sonra temsilciler sahne üzerinde ülke bayraklarıyla belirecekler. Bu sırada sahne üzerinde kalabalık bir dansçı grubu da gösterilerine devam ediyor olacaklar. Ara şovlarda ise geçen senenin birincisi Destiny, geçen senenin Bulgaristan Eurovision temsilcisi Poli Genova ve uzman jüri panelinde kendilerine yer bulan 2011,2012 Eurovision İrlanda temsilcisi Jedward sahne alacak. Bu güzel gece 2012 yılından sonra ilk defa iki sunucu tarafından sunulacak; Ben Camille, Valerie Vella.

Çalışmalar sadece sahneye çıkacak sanatçılar tarafından gerekleştirilmiyor. Bu dev organizasyonun sahne arkasında birçok kahramanı mevcut. Bu seneki etkinlikte resmi eurovision sayfası bu kahramanları gönderilerinde daha çok ön plana çıkardı ve ne kadar saygı duyulacak bir iş yaptıklarını gözler önüne serdiler. Makyajçısından kuaförüne, kameramanından yönetmenlere herkes bizler için güzel bir gece hazırlamak için el birliğiyle tüm özverisiyle çalışıyor. Aşağıya eklediğimiz videodan zamanlamanın bu şov için ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne seriyor.

Bu sene için yapılan sahneyle ilgili eleştiriler oldukça fazla. Son yıllara kıyasla epey küçük bir sahne tercih eden Malta bu açığını sahnede kullandığı arka planla kapatmaya çalışmış. Her katılımcı ülke için tercih edilen arka planlar oldukça etkileyici olacak.

Bugün yapılan temsili oy sunumunda ise İrlanda birinciliğe ulaşırken ev sahibi Malta ise temsili olarak sonuncu oldu. Bu sene oylarını okuyacak isimler ise aşağıdaki gibi olacak:

Arnavutluk – Juna Dizdari
Ermenistan – Mika
İtalya – Jade Scicluna
İrlanda – Andrea Leddy
Güney Kıbrıs – Loucas Demetriou
Hollanda – Anneloes
İsrail – Italy Limor
Makedonya – Antonija Dimitrievska
Malta – Gaia Cauchi
Polonya – Nicoletta Wlodarczyk
Rusya – Misha Smirov
Ukrayna – Anna Trincher
Belarus – Ruslan Aslanov
Bulgaristan – Milen Pavlov
Gürcistan – Elene Sturua
Sırbistan – Tomislav Radojevic
Avustralya – Sebastian Hill