Geçtiğimiz hafta Malta’dan gelen bir haber hepimizi heyecanlandırmıştı. Habere göre Malta Üniversitesi, dünyanın en uzun soluklu programı olan Eurovision Şarkı Yarışması üzerine bir çalışma birimi oluşturup yarışma üzerine akademik çalışmalar gerçekleştirecekti. Önümüzdeki süreçte de Eurovision konulu dersler oluşturulup akademik anlamda öğrencilere aktarılıp, üzerine yeni çalışmalar geliştirilecekti.

Ülkemizde  ise 19 Eylül’de yeni eğitim-öğretim dönemenin başlamasıyla birçok öğrenci arkadaşımız okul yolunu tutmaya başladı. Uzun ve olaylarla geçen tatilin ardından okullarına giden öğrencileri birbirinden farklı sorunlar bekliyordu. Bunlardan bir tanesi ise eksik kitaplar.

FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle çok sayıda yayınevinin kapatılması okullarda dağıtılacak kitapların teminatını geciktirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul ve ortaokullarda okutulan bazı ders kitaplarının dağıtılmaması yönündeki talimatı üzerine bazı  kitaplar öğrencilere verilmemiş ve yayın evlerinden bazı içeriklerin yeniden düzenlenmesi istenmiştir.

Düzeltme talep edilen yayınevlerinden Evren Yayıncılık’tan yapılan açıklamada, bu düzeltmelerin onaylandığı kaydedildi.  Yayınevi listedeki altıncı sınıf Sosyal Bilgiler kitabı ve bu kitaba ait Sosyal Bilgiler Öğretmen Kılavuz kitabında istenilen düzeltmelerin yapıldığı ve MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca bu düzeltmelerin onaylandığı bildirildi.

Peki Hangi İçeriklerde Değişiklik İstendi?

6’ncı sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında bakanlık tarafından düzeltilmesi istenen içeriklerden birinin, Türkiye’nin artık katılmama kararı aldığı gerekçesiyle Eurovision Şarkı Yarışması’na ilişkin kitapta yer alan bölümün kaldırılması olduğu, bu bölümün de çıkarıldığı kaydedildi.

Değiştirilmesi istenen ve değiştirilen bir başka içerik ise ‘Türk tarihinde kadının konumu ile örnekleri kadın haklarının gelişimi açısından yorumlar’ konusunda Türkiye’nin ilk kadın kaymakamı olarak gösterilen ismin kaldırılması yönünde olduğu açıklandı.

Kaynak: DHA