Eurovision Şarkı Yarışması’nın en büyük yapıtaşının ulusal finaller olduğu her zaman herkes tarafından doğrulanan bir olaydır. Biz de ekip olarak hem Eurovision ruhunu olabildiğince yaşatmak, hem de ulusal finallere olan ilgiyi arttırmak amacıyla bir proje yapmaya karar verdik.

Projemizde sizlerden ulusal finallerde tahminler yapmanızı bekleyeceğiz yani sizlerden “Nokta Atışı” yapmanızı isteyeceğiz.

Çok uzun maratonlu bir yarışma süreci yaşayacağız hep beraber Aralık’tan Mart’a her ulusal final öncesi ve esnasında sizlerle birlikte olacağız ve sizler de bize tahminlerinizi ileteceksiniz. Her ulusal final için ayrı bir heyecana şahit olacağız.

Ayrıca ulusal final tahminlerinin yanında ulusal finaller esnasında eş zamanlı olarak Facebook (ESCape News) sayfamızda hangi ülkenin ulusal finali yapılıyorsa o ülkenin Eurovision ve ulusal final tarihi ile alakalı bilgi yarışması yapılacaktır. Buradaki amaç ise geçmişte Türk Eurovision fanları arasında oldukça popüler olan sanal Eurovision Bilgi Yarışması Ligi’ni de yeniden canlandırmaktır.

Bu uzun maratonun sonunda kazanan yarışmacımız bizlerden EUROVISION 2018 PROMO SETİ kazanacaktır. Bu promo kiti önceki yolladığımız tüm promo kitlerinden daha çok sayıda olacaktır.

 

Yarışmanın Genel Kuralları

  • Her ulusal final öncesinde ulusal finalin sistemine göre puanlama sistemi oluşturulup sizlere haber olarak sunulacak.
  • Yapacağınız tahminleri haberimizde belirteceğimiz form’a gireceksiniz.
  • Dolduracağınız formdaki tüm bilgiler eksiksiz olarak doldurulmak zorundadır.
  • Oluşturacağımız formlar ulusal final başlangıcına kadar açık olacak olup, ulusal finalin başlangıç saatinde otomatik olarak kapanacaktır.
  • Puanlama sistemleri her ulusal finalde ayrı olacak olup, puanlar ulusal finaller bitene kadar sadece 1 kez açıklanacak. Şubat’ın son haftası ara toplam puanlar ve sıralamalar sizlerle paylaşılacak olup, ulusal finallerin tamamı bitene kadar bir daha paylaşılmayacaktır.
  • Sahte (fake) profillerin tespit edilmesi durumunda yarışmanın kazananı olsa bile o unvan kendisinden alınıp bir sonraki sırada olan yarışmacıya verilecektir.
  • Oluşturacağımız formlarda sahte profillerin olmasını önlemek amacıyla gerekli önlemler alınacaktır.
  • Ulusal finallerin başlamasına 15 dakika kala hangi ülkenin ulusal finali oluyorsa, o ülkenin Eurovision ve ulusal final tarihi ile alakalı 3’er soru Facebook sayfamız üzerinden sorulacaktır. En hızlı cevaplayan kişi o ulusal finalde en yüksek puanı kim alıyorsa o kişinin alacağı puanın 3’te 1’ini alacaktır. Not: Düzenleme yapılmış olan yorumlar doğru olarak gözükse bile geçerlilik kazanmayacaktır. Bu uygulamanın yapılmasındaki amaç geçtiğimiz yıllarda Türk Eurovision fanlarınca çok popüler olan bilgi yarışmasının tekrar geri dönmesini sağlamaktır.
  • Bir ulusal finalde örneğin ilk 3 tahmini istendiğinde hepsini doğru bilen 1’den fazla yarışmacı olması durumunda en yüksek puanı formu en önce gönderen kişi kazanır. Form gönderi tarih ve saatleri sistemimizde gözükecektir.
  • Ek olarak sadece 1 ulusal finalde uygulayacağımız puanlama sistemi ise “ÖDÜL MÜ? CEZA MI?” konsepti olacak. Onunla ilgili ayrıntıları o ulusal final hangisi ise o ulusal finalin puanlama sistemi açıklanırken bildirilecektir.
  • Gönderilen formlar üzerinde tekrardan düzenleme yapılamaz o yüzden form gönderilmeden önce iyice düşünülmelidir.
  • Sadece bilgi yarışmasına katılan yarışmacılarımız değerlendirme içinde tutulacaktır. Fakat o yarışmacılar 5 ulusal finalden az ulusal finalde tahminde bulunuyorsa kazanmış olsa bile ödül hakkına sahip olamayacaktır.
  • Bilgi yarışmalarında en çok puanı toplayan yarışmacı ise 1 adet Official Eurovision 2018 dergisi ve 1 adet promo cd’si kazanacaktır.

 

Örnek Puanlama Sistemleri

  • Yarıfinali olan ulusal finaller için (Yarı-Finaller’de)

Finale yükselecek kişi sayısı örneğin 4 ise, o yarışma öncesi yarışmacılardan 4 kişi sırasız olarak tahmin edilmesi istenir.

Bütün finalistleri ilk olarak doğru tahmin eden (4’te 4 yapan)

1.kişi 12 puan (Gönderiyi iletme saatine bakılır.)

2.kişi 11 puan

3.kişi ve daha fazla bilen kişi varsa tüm yarışmacılar 10 puan

Finalistlerin 3 tanesini bilen;

1.kişi 9 puan

2.kişi 8 puan

  1. kişi ve daha fazla bilen kişi varsa tüm yarışmacılar 7 puan

Finalistlerin 2 tanesini bilen;

1.kişi 6 puan

2.kişi 5 puan

3.kişi ve daha fazla bilen kişi varsa tüm yarışmacılar 4 puan

Finalistlerin 1 tanesini bilen;

1.kişi 3 puan

2.kişi 2 puan alır. 3 ve daha fazla kişi bildi ise kalan kişiler o ulusal finalden puansız ayrılır.

  • Çeyrek final ve elemeler uygulanan ulusal finaller için (Çeyrek Finaller ve elemelerde)

Bir üst tura geçmeye hak kazanan kişilerin “sadece” hepsini doğru bilen ilk kişi 12 puan alır.

Hepsini doğru olarak bilen 2.kişi 8 puan alır.

Hepsini doğru olarak bilen 3.kişi ise 4 puan alır geri kalan kişiler hepsini doğru olarak bilmiş olsalar dahi formu gönderme saatlerine bakılarak puan almaya hak kazanamazlar.

  • İkinci şans olan ulusal finallerde (Melodifestivalen) eşleşmelerden doğru olanı bilen kişi her eşleşme başına 2’şer puan alacaktır.

Örnek: 4 eşleşmeden 2’sinin tahmini doğru bilindiyse o yarışmacı toplam 4 puan alır.

  • TEK AŞAMALI ULUSAL FİNALLERDE
  • Sadece 1. Açıklanıyor ise;

Yarışmacılardan her ihtimale karşı sıralı olarak ilk 3 tahmini istenir. 1. Olan yarışmacıyı bilen ilk kişi 12 puanı alır. Diğer 1’yi bilen kişiler ise formu gönderme tarihine bakılıarak Eurovision puan usulüne göre puanlarını alırlar. Örneğin birinciyi doğru bilmiş ve bilenler arasında 8. Sırada ise o yarışmacı 3 puan ile ayrılır

  • 2 yarışmacılı ulusal final yapılıyor ise;

1.yi bilen ilk kişi 6 puan alır. Diğer 1’yi bilen kişiler ise formu gönderme tarihine bakılıarak Eurovision puan usulüne göre 6’dan geriye başlayarak puanlarını alırlar.

  • Superfinal uygulaması yapılan ulusal finallerde;

Ulusal finaller öncesinde rutin olarak ilk 3-5 tahmini ve sonuncu tahmini istenir. Bunun yanında “superfinal”olduğu anda superfinal oylaması başlangıcında yeni bir gönderi paylaşılır ve form oluşturulur. Gönderi ve form oylamanın bitiminde anında kapatılır.

  • 3 yarışmacılı ulusal finallerde;

Yarışmacılardan ilk 3 tahmini sıralı olarak istenir.

  1.OLAN KİŞİ(6 PUAN) 2.OLAN KİŞİ(4 PUAN) 3.OLAN KİŞİ (2 PUAN) ALDIĞI PUAN
X BİLDİ BİLEMEDİ BİLDİ 8
Y BİLEMEDİ BİLEMEDİ BİLDİ 2
Z BİLDİ BİLDİ BİLDİ 12

 

  • 5 ve daha çok yarışmacılı ulusal finallerde;

Kaç yarışmacı olursa olsun sıralı olarak ilk 5 tahmini istenir. Bunun yanında ek olarak sizden sonuncu olacak kişiye dair ek bir tahmin istenecektir.

Not: 5 veya 6 yarışmacı varsa ek olarak sonuncu tahmini istenmez.

  1.OLAN (6 PUAN) 2.OLAN (4 PUAN) 3.OLAN (3 PUAN) 4.OLAN(2 PUAN) 5.OLAN(2 PUAN) SONUNCU (4 PUAN) ALDIĞI PUAN
X BİLDİ BİLEMEDİ BİLEMED BİLDİ BİLEMEDİ BİLEMEDİ 8
Y BİLEMEDİ BİLEMEDİ BİLEMEDİ BİLDİ BİLEMEDİ BİLEMEDİ 2
Z BİLEMEDİ BİLDİ BİLEMEDİ BİLDİ BİLDİ BİLDİ 12