1991 yılında Ermenistan’ın Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ ve diğer Azerbaycan kentlerine girmesi ile iki ülke arasında yıllardır süren bir düşmanlığa sebep oldu. Peki bu gerilim Eurovision Şarkı Yarışması’na nasıl yansıdı işte ayrıntılı bir şekilde açıkladık.

2006  Ermenistan İlk Defa Yarışmaya Katıldı

Ermenistan kanalı AMPTV 2005 sonlarında yarışmaya katılmak için gereken şartları yerine getirdiklerini ve artık yarışmada olacaklarını açıkladı. Azerbaycan ise AZTV resmiyette halk televizyonu ile anıldığından yarışmaya katılamadı ancak AZTV 2(İçtimai)’de yarışmayı canlı olarak yayınladı ve Leyla Aliyeva sundu.

2007  İçtimai Televizyonu EBU’ya Üye Oldu

İçtimai Televizyonu AZTV’den ayrıldı ve gerekli kriterleri 2007 başında sağladı. Ancak yarışmaya başvuru tarihi bittiğinden yarışmada yer alamadı.

2008  Azerbaycan,  Ermenistan’dan Oy Aldı

Tarihler 2008’i gösterdiğinde Eurovision’da yıllarca ilk beşten dışarı çıkmayacak Azerbaycan yarışmaya dahil oldu. Azerbaycan ve Ermenistan aynı yarı finalde yarıştılar. Ermenistan Azerbaycan’a yarı finalde 2 puan verdi.

2009   Sorunlu Yıl

Ermenistan Azerbaycan arasındaki birçok sorun Moskova’da gerçekleşene yarışmada olmuştur.

1. Sorun ev sahibi Rusya kanalı Kanal 1, postcardlarda her ülkenin en önemli mimari figürlerini kullanmıştı. Ancak sorun şu ki Azerbaycan Hankendi’de(Stepenakerd) olan Biz Dağlarımızız anıtını Ermenistan postcardında gösterdi.  Azerbaycan delegasyonu yarı finalden sonra EBU’ya itirazda bulundu.

2. Sorun çalıntı şarkı iddiası birçok Azerbaycan sayfası Ermenistan’ın şarkısı olan Jan Jan’ın Nahçivan yöresine ait bir şarkıdan çalıntı olduğunu iddia etti. Ancak benzerlik şarkının diskalifiye edilmesi için yeterli olmadı.

3. Sorun Ermenistan’ın oylarını sunan 2008 temsilcisi Sirusho’nun elindeki dosyada ve arka planda Yerevan Meydanın’daki bir billboardda; Hankendi’de(Stepenakerd) de bulunan Biz Dağlarımızız anıtı vardı. Bir dipnot Ermenistan halkoyunda Azerbaycan 1,065 oy aldığından Azerbaycan’a finalde Ermenistan’dan 1 puan gitti.

4. Sorun ise Avrupa medyası tarafından aylarca konuşulan karakol olayı Ağustos 2009’da Ermenistan’a oy veren Azerbaycanın 43 vatandaşı karakola götürüldü ve ifadeleri alındı. 5. Sorun ise Azerbaycan’ın az daha yarışmadan atılmasına sebep oluyordu. Ermenistan’ın performansı sırasında ve recap anında sinyal kesilmeleri oldu. EBU, İçtimai Tv’ye para cezası kesti ve tekrarlanması durumunda 3 yıl yarışmadan uzak tutulacağını açıkladı.

2012  Azerbaycan Ev Sahibi

2011 yarışmasını Azerbaycan kazanınca ev sahipliği Azerbaycan’a geçti. Tüm gözler Ermenistan kanalı AMPTV’ye çevrildi. Emmy ve Eva Rivas’ın da aralarında bulunduğu 22 Ermeni müzisyen Ermenistan’ın yarışmadan çekilmesi için imzalı bir bildiri yayınladılar. Ancak Ermenistan kanalı, yarışmaya katılacaklarını duyurdu. Şarkının da 2011 de olduğu gibi bu yıl da ulusal final ile belirleneceğini açıkladılar. Yarı final kuraları çekildi Ermenistan 2. yarı finalin 2. yarısında yarışacağı belli oldu ancak birkaç ay sonra Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev Bizim düşmanımız sadece Ermenistan değil tüm dünyadaki Ermenilerdir açıklaması ve bir Ermeni askerin öldürülmesi sonrasında AMPTV yarışmadan çekildiklerini duyurdu. Ancak kanal yarışmanın finalini canlı yayınladı ancak Azerbaycan’ın performansı esnasında sunucu Gohar Gasparyan ve Artur Grigoryan uzun süre sohbet ettiler. Azerbaycan’ın kendi postcardında Karabağ’ı kullanması dikkat çekti.

2016  Bayrak Krizi

Avrupa Yayın Birliği 2016 yarışması öncesinde tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti bayrağı da dahil olmak üzere tanınmayan, sınırlı tanınan ve terör örgütü olarak görülen devletlerin bayraklarının arenaya sokulmayacağını açıkladı. Yarışma günü geldiğinde yarı finalde yarışma öncesinde de Amsterdam’daki partiye katılmayan Iveta Mukuçyan greenroomda tanınmayan Dağlık Karabağ bayrağı açtı. Yarıfinal sonrasındaki basın açıklamasında bir Azeri gazeteci tarafından eleştirilen Iveta, cevap verirken konuyla bağlantısız tutarsız açıklamada bulundu. Iveta Mukuçyanın bir skandalı daha ortaya çıktı. Yarışmadan 2 yıl sonra Azerbaycan temsilcisi Samra Rahimli’nin yaptığı açıklamada ortaya çıktı. Iveta prova için sahneye giderken Samra’yı itelediği hatta tekmelediği ortaya çıktı.

Umuyoruz ki sadece bir şarkı yarışması olan Eurovision’da şarkılar öne çıkar şarkıya oy verilir.