Türkiye – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin arası 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile açıldı hatta aradaki tüm bağlar koptu. Türkiye garantör devlet olarak adada gerçekleşen darbe sonrası yönetime müdahale etti. Yapılan görüşmelerden çözüm alınamayınca Türkiye’nin desteği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. Müdahale anlaşmalar gereği yasal olsa da kurulan devlet tanınmadı. Bu sorun ilk yıllarda Eurovision’da Türkiye ile Yunanistan’ın arasının açılmasına sebep oldu. İşte günümüzde çokça tartışılan Kıbrıs Sorunu’nun Eurovision’a yansımaları:

1975:  Türkiye katıldı.  Yunanistan yarıştan çekildi.

TRT’nin Eurovision’a ilk defa katılacağını açıklaması üzerine, Yunanistan devlet televizyonu(ERT) sözde Kıbrıs Türk İstilası’nı protesto etmek için yarıştan çekildiğini açıkladı.

1976:  Yunanistan geri döndü.  Türkiye çekildi.

ERT yarışa döndü ancak Yunanistan’ı temsil edecek olan şarkı Panagia mou, panagia mou’nun sözde Kıbrıs Türk İstilası’nı anlatması üzerine bu sefer de TRT yarıştan çekildi.

1988:  Türkiye ilk defa  Yunanistan’a puan verdi.

1988 yılında Türkiye jürisi Yunanistan’a 3 puan verecektir. İlerleyen yıllarda Türkiye 1992’de 8 ve 1993 yılında ise 2 puanını Yunanistan’a verdi. Verilen oylar salondan büyük alkış aldı.

1997:  Yunanistan ilk defa  Türkiye’ye puan verdi.

Şebnem Paker – Dinle katıldığımız yarışmada Yunanistan Türkiye’ye 7 puan verdi. Yunanistan’ın bu oyuna da salondan büyük alkış geldi.

2001:  Yunanistan ve  Türkiye ilk defa puan alıp verdi.

Türkiye ve Yunanistan artık Eurovision’da gerçek anlamda komşu olmaya başlamışlardı. Türkiye, Yunanistan’a 5 puan verdi ve 10 puan aldı.

2003:  Türkiye ilk defa  Güney Kıbrıs’tan oy aldı.

Sertab Erener’e Güney Kıbrıs’tan 8, Yunanistan’dan 7 puan geldi. Türkiye’den de Yunanistan’a 4 puan gitti. Yalnız

2004:  Türkiye ilk defa Güney Kıbrıs’a oy verdi.

İstanbul’da yapılacak olan yarışmaya Güney Kıbrıs’ta katılacağını açıkladı. Ancak Türkiye’den yarışmada resmi isim olan Kıbrıs Cumhuriyeti ismini kullanmasını istedi. TRT sadece Kıbrıs diyerek ve oylama esnasında harita göstermeyerek sorunu halletti. Oylamada ise Güney Kıbrıs, Türkiye’ye 4; Yunanistan ise 6 puan verdi. Türkiye, Güney Kıbrıs’a 1; Yunanistan’a ise 10 verdi.

2006: Polemikli yıl.

Sibel Tüzün, Güney Kıbrıs’a giderek. Devlet kanalı CyBC’de çıkması ilk kıvılcım oldu. CyBC’’nin, karşılıklılık ilkesinden hareket ederek TRT’’nin, Güney Kıbrıs’ı yarışmada temsil edecek Annette Artani’’nin TRT’’de çıkmasına izin vermemesi nedeniyle konuyu Eurovision’’a taşımak için girişimde bulunacağını açıkladı. TRT, Sibel Tüzün’’ün tanıtım programını yapan ve eşine ait olan Arinna Yapım’la sözleşmesine dikkat etmemesi ve konuyu Dışişleri Bakanlığı’na danışmamasından kaynaklandığı öne sürdü. Sibel Tüzün, şarkının tanıtımı için TRT’’den maddi destek almıyordu. Tüm tanıtım programını Arinna Yayım üstlenmiş durumdaydı. TRT yetkilileri, sözleşme konusunda kendilerinin hatalı olduklarını kabul ederken, “Sibel Tüzün’’ün Kıbrıs Rum Kesimi’ne gideceğini hiç tahmin etmemiştik. Artık olan oldu.” savunmasını yaptılar. TRT yetkilileri, bundan sonra Eurovision konusunda yapılacak sözleşmede Türk dış politikasının dikkate alınacağını belirttiler. Tüzün’ün, Kıbrıs Rum Kesimli sanatçı Artani’yi Türkiye’ye davet etmesi de var olan krizi daha artırdı. Dışişleri Bakanlığı’’nın, Rum sanatçının TRT’’ye çıkmasına karşı çıktı ama Artani’nin Türkiye’ye gelmesinin ise engellenemeyeceğini ve kendi özel programını yapabileceğini ifade etti. Annette Artani’ Türkiye’ye geldi, Sibel Tüzün ile  Kanal D’de Okan Bayülgen’in TV Makinası programına, ATV’de ise Ana Haber’e çıktı. Program sonrasında verdiği röportajlarda
”Dünyanın problemlerini çözmek bizim işimiz değil. Sibel Tüzün ile çok iyi arkadaş olduk ve bundan sonra da bu arkadaşlığımız devam edecek. Birtakım aksiliklerden sonra, Sibel ile yan yana gelmekten dolayı son derece mutluyum. Sibel’in çok farklı bir klası ve karizması var. Yunanistan’daki programını seyrettim ve çok beğendim. Elektriği yüksek bir sanatçı. Sıcak ve deli dolu bir sahnesi var. İnanıyorum ki şarkı iyi sonuçlar alacak. Çok sıcakkanlı insanlar. Herkes birbirine çok benziyor. Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere aynı ailenin parçalarıyız. Ne ben ne de Sibel politikacı değiliz. İki sıradan vatandaş olarak dünyayı birleştirici unsurlar taşıyan bir yarışmada şarkı söyleyen insanlarız. Beni ekrana çıkarmamaları politik nedenlere dayanıyorsa, üzülürüm. Kıbrıs ve Yunanistan’ın birbirlerine sürekli 12 tam puan verdiği gerçeğini bir kenara koyarsak, inanıyorum ki Sibel sevimliliği ile Rum kesiminden 10 puan alır. Bizim kültürlerimiz çok benziyor. Müziğin sınırları yoktur. Dolayısıyla ben de Türkiye’den alabileceğim en yüksek puanı almaya çalışacağım. Biz yeni nesiliz. Birbirimizin başarısıyla mutlu oluruz. Sibel’in başarısı beni mutlu eder. Tek başıma dünyayı değiştiremem ama inanıyorum ki arkadaşlığımız ileride dostluğa dönüşerek, küçük bir örnek olup çoğalarak Türk-Yunan barışına katkı sağlayacak.”dedi.

Yarışmada oylamada Güney Kıbrıs sunucusu Lefkoşa için ”Ne yazık ki sadece bölünmüş Lefkoşa’nın sadece Sol(Batı) tarafı Avrupa’da.”dedi.

2015: Güney Kıbrıs  Kuzey Kıbrıslıları ulusal finale çağırdı.

Güney Kıbrıs kanalı CyBC, ulusal finale Kuzey tarafının da katılabileceğini açıkladı. Ancak Türk tarafından katılan olmadı.