Geçtiğimiz sene yarışma için ulusal final düzenleyen Romanya, tüm hazırlıklarının ardından EBU’nun diskalifiye kararıyla adeta yıkılmıştı. EBU ile aralarındaki buzları eriten yayıncı kuruluş TVR yaşanan olaydan dolayı yarışmaya sırtını dönmedi ve kaldığı yerden çalışmalarına devam etti. Bu sene tekrardan ulusal final düzenleyecek olan yayıncı kuruluş, ulusal final tarihini 5 Mart olarak açıkladı.

Yarından itibaren (20 Aralık) şarkı alımlarına başlayacak olan TVR bu süreci 22 Ocak’a kadar sürdürecek. TVR başvuracak olan adaylardan bazı isteklerde bulundu: Şarkının geri vokal kayıtlı karaoke versiyonu, Söz yazarı/besteci ve sanatçı arasında telif hakkı anlaşması, şarkı sözlerinin Romence ve İngilizce çevirileri, Söz yazarlarının ve sanatçılarının kimlik kopyası ve 44 Euro değerinde bir katılım ücreti.

Başvuran adaylar ilk olarak beş kişilik bir uzman jüri sınamasından geçecekler ve konulan kriterleri başarılı bir şekilde aşan 15 sanatçının ismi en geç 15 Şubat’ta yayınlanacak özel bir Tv programı ile anons edilecek. Seçilen 15 sanatçı 26 Şubat gecesi gerçekleştirilecek yarı finalde sahne alacaklar. 5 Mart’ta yapılacak ulusal final gecesi için seçilecek 10 sanatçı yüzde yüz jüri oyuyla belirlenecek. Ancak ulusal finalde kazanan sadece halk oylamasıyla netlik kazanacak.

Buradan başvurunuzu yapabilirsiniz.

Romanya ulusal finali zaman çizelgesi:
– 20 Aralık 2016 – 22 Ocak 2017: Şarkıların gönderilmesi;
– 25, 26, 27 Ocak, 2017: TVR stüdyolarında jüri karşısında katılımcıların canlı olarak şarkılarını seslendirmeleri;
– Şubat 2017: Yarışmaya katılacak 15 şarkının, yalnızca TVR tarafından yayınlanan gösteri ile duyurulması.
– 26 Şubat 2017: Ulusal finalin yarı finali
-5 Mart: Final