Eurovision serüvenine ilk kez 1994 yılında Youddiph ile başlayan Rusya, günümüze kadar sadece  1996,98 ve 99 yıllarını es geçmiş ve diğer tüm yıllarda sahne almıştır.

1996 yılında (ev sahibi Norveç dışında) yarışmaya katılan yirmi dokuz ülkeden yedi tanesi canlı şovlar olarak yayınlanmayan ön elemelerde elendi. Rusya, bu yedi ülkeden birisi olmuştu. Ülke, bir şarkı ve şarkıcı seçmiş olsa da resmi Eurovision sitesi söz konusu yılı Rusya’nın katılımını onaylamamıştır. 1998 yılında ise bir önceki yıl aldığı kötü sonuç sebebiyle katılma hakkını kaybeden Rusya, bu sene gerçekleşen yarışmayı devlet kanalı yayınlamamıştır. Bu sebeple bir sonraki sene gerçekleşecek yarışmaya katılma hakkını da kaybetmişlerdir.

Genel olarak fanlar arasında başarılı olarak bilinen Rusya yarı final kuralının geldiği günden günümüze her seferinde finale kalma başarısını göstermiştir. Son yıllarda ülkelerinin devlet başkanının eşcinsellere karşı tutumu her ne kadar arenada bulunan halk tarafından tepki çekse de bu dönemde dahi temsilcileri ilk ona girme başarısına ulaşmıştır. Rusya’nın 2000’li yıllarda en kötü sonucunu 2011 temsilcisi  Aleksey Vorobyov almıştır.

2016 yılının en büyük favorilerinden biri olarak İsveç’e giden Sergey Lazarev, final gecesinde aldığı 491 puanla Rusya tarihinin en çok puan toplayan sanatçısı olmuştur. Ancak yarışmayı Ukrayna ve Avustralya’nın arkasında tamamlayan Sergey’in hayal kırıklığının yüzüne yansıdığı ifadesi hala hafızalarımızda.

Sergey ülkesine döndükten sonra basının ilgi odağı olmuş ve her gün farklı bir demeci manşet olmuştur. En son verdiği röportajında yarışmaya dönebileceğinin sinyalini veren Sergey Lazarev, geri dönüşü düşünmek için erken olduğunu ancak iyi bir şarkı olması halinde yarışmaya dönebileceğini söyledi. Eurovision’un hayatındaki en güzel tecrübe olduğunu ve halkın verdiği birincilikten de son derece mutlu olduğunu ekledi.

Bu ihtimalin ardından akıllara hemen 2006 ve 2008 temsilcisi Dima Bilan geldi. Rusya, Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan 2006 Eurovision Şarkı Yarışması’na Dima Bilan’ın seslendirmiş olduğu “Never Let You Go” adlı şarkısıyla katılmış, yarıfinalde 217 puanla üçüncü olarak finale çıkmış Finalde de 248 puanla ikinci olmuştur. İki yıl aradan sonra  Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılan 2008 Eurovision Şarkı Yarışması’na tekrar Dima Bilan’nı göndermiş yarıfinalde 135 puanla üçüncü olarak finale çıkmış. Finalde de aldığı  272 puanla Rusya’ya tarihindeki ilk birinciliği kazandırmıştır.

Durum böyle olunca Rusya fanı birçok kişi totem yapıp Sergey’in dönmesi halinde birinciliği kazanacağını düşünüyor. Böylesine büyük bir etkinliğin ev sahipliğini tekrardan almak isteyen Rus devlet kanalının Sergey gibi güçlü bir kozu bu yıl olmasa da önümüzdeki yıllarda tekrardan kullanması şaşırtıcı olmaz.