Bugün gelen kara haber Rusya’yı yasa boğdu. Suriye’ye doğru yola çıkan uçakta 92 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Bunların arasında 68 sanatçı dahil olmak üzere 84 yolcu ve 8 mürettebat bulunduğu belirtildi. Uçakta hayatını kaybeden önemli bir isim de yardım severliği ile ünlü “Doktor Liza” lakaplı Doktor Elizaveta Glinka…

Kızıl Ordu Korosu Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu’nun resmi korosudur. Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. Rusya’nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra etmişlerdir. Bunların arasında “Katyuşa”, “Kalinka”, “Kernina” ve “Ave Maria” en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasında sonra da Rusya’da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir.

Dünyaca ünlü Kızıl Ordu Korosu’nu Eurovision fanları 2009 yılında daha yakından tanıma fırsatı bulmuşlardı. Moskova’da yapılan yarışmada ‘interval act’ olarak sahne alan koro yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanmıştı. O zaman koronun solistleri olan Vadim Ananiev ve Valery Gavva bugünkü uçakta bulunmadığını söylemekte fayda var ancak 2014 yılından beri koronun solistleri Boris Dyakov ve Evgeny Bulochnikov hayatını kaybedenlerin arasında. Düşen uçağın içinde Kızıl Ordu Korosu mensubu 19 yaşındaki genç dansçı Lilia Pyryeva’nın da olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz aylarda çıkan haberelere göre dünyaca ünlü Aleksandrov Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu, önümüzdeki yıl Eurovision’a katılmayı planlıyordu. Konuyla ilgili Rus basınına konuşan Topluluk Yöneticisi Leonid Malev, yarışmaya katılacakları şarkının sözlerinin belli olduğunu ancak şarkıcıyı henüz seçmediklerini açıklamıştı.

Aleksandrov topluluğunun sadece Rusya’da değil, Fransa, Polonya, Sırbistan ve İtalya gibi ülkelerde de hayranlarının olduğuna değinen Malev, yapacakları şarkının hem yurt içinde hem de yurtdışında ses getirmesini beklediklerini ifade etmişti. Hatta Eurovision’da topluluk şarkıcılarından Boris Dyakov ve Evgeny Bulochnikov’dan birinin solist olarak yarışmaya katılacağını söylemiş ve “İkisinden biri yedek olacak. Tıpkı kozmonotlar gibi.” ifadesini kullanmıştı.

Hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz.