Evet yanlış okumuyorsunuz. SENEYE EUROVISION’A BİR SURİYELİ YOLLASAK! Bu sözler Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Ali Eyüboğlu’na ait. 21 Mayıs tarihli yazısında Jamala’nın birinciliğine dikkat çeken Eyüboğlu yazısında Eurovision’da oy kullanan kitlenin Avrupalı siyasetçiler gibi, gözlerinin kör, kulaklarının sağır, vicdanlarının mühürlü olmadığını dile getirdi.

 

İşte Yazının Tüm Metni

61’incisi İsveç’te yapılan Eurovision Şarkı Yarışması, herkese bir kez daha gösterdi ki, dili evrensel olan müzik önemli.

Eurovision Şarkı Yarışması, sadece aşk şarkılarının arenası, ‘lay lay lom’ yeri değil, aynı zamanda insanların yaşadıkları dramları dünyaya anlatabildikleri en ideal platform…

 

Ukrayna adına yarışan Jamala (Cemile) Türkçe nakaratında “Yaşlığıma toyalmadım, men bu yerde yaşalmadım” sözlerinin yer aldığı “1944” adlı şarkıyla neyi anlattı?

 

Büyükannesiyle Kırım Tatarlarının yaşadığı trajediyi…

 

Düne kadar Rusların Kırım Türklerine yaptıklarından bihaber olanlar, bu trajediye daha fazla sessiz kalamadı ve Jamala’yı birinci seçti.

 

TRT, oylamadaki adaletsizliği bahane edip Eurovision Şarkı Yarışması’nı protestoya devam edeceğine, seneye şöyle bir şey yapsa nasıl olur acaba?

 

Beş yıldır Suriye’de devam eden savaş nedeniyle milyonlarca insan ülkelerini terk etti.

 

Suriyeli mültecilerden 3 milyondan fazlasına Türkiye kucak açtı, ama başta AB ülkeleri olmak üzere “çağdaş dünya” bu drama kayıtsız kaldı.

 

Türkiye seneye, müzik eğitimi almış Suriyelilerden birini veya birkaçını seçse, bu insanların yaşadıkları dramı, Jamala gibi dünyaya anlatacak bir şarkı hazırlatıp Eurovision’a gönderse fena mı olur?

 

Ukrayna adına yarışan Jamala’nın söylediği “1944” şarkısının birinci seçilmesi gösterdi ki, Eurovision’da oy kullanan kitlenin Avrupalı siyasetçiler gibi, gözleri kör, kulakları sağır, vicdanları mühürlü değil.

 

Müziğin dili evrenselse ve bazen müzik diplomasiden daha etkiliyse Türkiye, seneye Eurovision’da bunu test etmeye değmez mi?

Ali Eyüboğlu

 

 

Kaynak : Milliyet