Instagram hesabından yaptığı resmî açıklama ile Maruv, Ukrayna kanalı ile anlaşamadıklarını açıkladı.. Maruv, Eurovision 2019’da yer almayacak!

İşte Maruv’un resmî İnstagram açıklaması;

 

Ne olmuştu ? 

2016 yılından bu yana Ukrayna, Eurovision şarkısını ve temsilcisini Vidbir ulusal finali ile belirliyordu. Bu sene de aynı ulusal final yöntemini uygulayan Ukrayna, yarışma için temsilcisini Cumartesi günü final gecesiyle belirlemiş oldu: MARUV! Ancak sunucu ve jürilerin tuhaf tutumu; ardından başbakan yardımcısı ve ulusal kanalın yaptıkları açıklamalar kafaları karıştırdı…

Bu seneki finalde 6 finalist şarkıcı yarıştı. Geniş fan kitlesine sahip olan Maruv; jüride ikinci sırada yer almasına rağmen halktan tam puanı alarak ülkesini temsil etmeye hak kazandı. Ancak performansının ardından jüri ve sunucunun tuhaf olarak nitelendirilebilecek şekilde sorularınla karşılaşan Maruv; henüz ulusal kanal tarafından resmi temsilci olarak ilan edilmedi.

 

Maruv oldukça geniş bir takipçi kitlesine sahip olup birçok ülkede konser veren bir sanatçı. Bu bağlamda sanatçının önümüzdeki süreçte katılmayı planladığı Rusya’daki dört farklı etkinlik (28 Şubat / Zvukovaya Dorozhka Ödülleri, 5 Nisan / Zhara Müzik Ödülleri, 6 Nisan – Moskova’daki İzvestia Salonu’nda Solo Konser, 12 Nisan – St.Petersburg’daki Aurora Konser Salonu’nda Solo Konser); ulusal kanalın belirlemiş olduğu kişilerce (jüri ve sunucu) sanatçıya değişik açılardan sorgulandı. Gecenin sunucusu Serhiy Prytula:  “STB, ulusal seçimin tüm katılımcılarını belirliyor ve ulusal seçim gösterisini yürütüyor. UA: PBC , arka arkaya dördüncü yıl için, sadece ulusal seçim katılımcılarını onaylama hakkına sahip değil, aynı zamanda Ukrayna temsilcisini onaylama hakkına da sahip, çünkü UA: PBC ile seçilen sanatçının uluslararası yarışmaya katılması için ilgili anlaşmayı imzalar.” açıklamasını yaparak adeta gözdağı verdi.

Öte yandan Jamala ise Tel Aviv’e gitmesi durumunda Maruv’a karşılaşacağı olası sorulardan birini sorarak Kırım konusundaki görüşlerini onaylanmasını istedi!: “Merhaba Anna Merhaba Maruv… Tel Aviv’e hoşgeldiniz! Sana çok rahatsız edici bir sorum var: Kırım Ukrayna’nın mıdır?” Sanatçı ise Tabiki Ukrayna cevabını verdi. Bu cevabın ardından Jamala sanatçıyı alkışladı. Ancak gördükleri karşısındaki şaşkınlığı Maruv’un yüzünden okunuyordu.

 

Şarkıcı, “Birisi bir silah alır, ben ise şarkılar ve müzikle barışı yaymaya çalışırım” dedi. “Eurovision yarışmasının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaratıldığını hatırlatmak istiyorum, böylece ülkeler birleşecek, bir tür ortak kutlama ortaya çıktı, böylece kültürü paylaşacaklardı ve bunun çok güzel olduğunu düşünüyorum. Bu bir şarkı yarışması ve siyasi bir seçim değil.” diyerek görüşlerini belirtti.

Ancak konu burada kapanmadı. Ulusal finali Maruv kazandı ve bu seçim siyasilerin dahi konusu oldu. Gösteriden sonra Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vyacheslav Kyrylenko şu açıklamayı yaptı: “Bir kez daha bir çok kişinin görüşünü tekrar edebilirim: Ukrayna temsilcisi saldırgan devleti ziyaret eden, gelecekte gitmeyi planlayan  bir sanatçı olamaz ve bu kabul edilemez.”

Maruv ile resmi kanal nihai karar için görüşmeleri en kısa zamanda gerçekleştirdi. Sanatçının ağır maddeler içeren anlaşmaya imza atmasını bekleyen ulusal kanal beklediğini alamadı ve Maruv şartları kabul etmedi. Maddelerde değişime gitmeyen kanal ısrarını sürdürünce taraflar anlaşmaya varamadı.

Şimdi ne olacak?

En olası durum Ukrayna’yı; ulusal finali ikinci bitiren Freedom Jazz’ın temsil etmesi. Ancak bu süreçte bu grubun da geçtiğimiz yıllarda Rusya’da konser verdiği paylaşılmıştı. Temsilci hakkında son kararın kanal tarafından en kısa sürede verilmesi bekleniyor.