2018 Eurovision Şarkı Yarışması‘nın galibi İsrail oldu. Bu galibiyet beraberinde tartışmaları getirdi…

2019 Eurovision Şarkı Yarışması‘na İsrail’in hangi şehrinin ev sahipliği yapacağı İsrail’in zaferinin ardından en çok konuşulan konulardan biri oldu. Kimilerine göre politik nedenler kimilerine ise güvenlik nedeniyle Kudüs’ün gelecek yıl yarışmaya ev sahipliği yapması uygun bulunmuyor.

Ancak geçmişe bakıldığında Kudüs 1979 ve 1999 olmak üzere iki defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştı. Peki 2019 yılında ne olacak?

Netta yarışma öncesinde verdiği röportajlarda ve sonrasında kazanması durumunda Kudüs’ün ev sahipliği yapacağını söylemişti. Sonrasında ise Netanyahu Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile bunu doğrulamıştı.

Tel Aviv ise 2019 Eurovision Şarkı Yarışması‘na ev sahipliği yapamayacağını açıklamıştı.

Tartışmalar devam ederken İsrail’in Petah Tikva şehri ev sahipliği ile ilgilendiğini açıkladı. Yarışmanın nerede yapılacağı sorusuna ise:

“Eğer Azerbaycan yıl içerisinde sıfırdan bir arena inşa edebildiyse aynı şeyi Petah Tikva’da yapabilir!” şeklinde yanıtladı.

Petah Tikva İsrail’in başkenti Tel Aviv’in 10 km doğusunda yer alan 237 bin nüfuslu şehir.

Aslında Petah Tikva’nın ev sahipliği nüfusuna bakıldığında imkansız değil. 1993 Eurovision Şarkı Yarışması’na 1500 nüfuslu İrlanda’nın Millstreet kasabası ev sahipliği yapmıştı 🙂