22 Mart 1975’te İsveç’in başkenti Stockholm 20. Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmıştır…

O yıl hem biz Türkler hem de İsveçliler için çok ama çok özel bir yıl olmuştur diyebiliriz. İsveç 1974 yılında ABBA ile gelen başarısının ardından Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk kez ev sahipliği yaparken ülkemiz ise Eurovision sahnesinde ilk kez boy göstermiştir. 1975 yılından detaylar:

-Türkiye’den bir yıl önce ilk defa yarışan Yunanistan ise Türkiye’yi bahane ederek yarışmaya katılmama kararı almıştır. Nedeni ise malum: Kıbrıs.

-Ülkemizi “Seninle Bir Dakika” isimli şarkısıyla Semiha Yankı temsil ederek yarışmayı 3 puan ile 19. yani sonuncu sırada tamamlayabilmiştir. Sadece Monako’dan 3 puan alabilen ülkemiz, Monako Türkiye’ye oy verdiği sırada puan tahtası bozulmuş ve bu durum sunucu tarafından şaka konusu yapılmıştı.

-Türkiye yarışmaya büyük bir heyecan ile hazırlanmış ulusal finalimize tam 105 şarkı başvurmuştur. Bu şarkılar önce 35’e sonra 15’e son olarak 8’e indirilmiştir.

-Türkiye dışında yarışmaya katılan tüm ülkeler bu yarışmayı renkli televizyonda izlerken, Türkiye siyah-beyaz yayın yapan tek ülke olmuştur.

-Aldığı derece ne olursa olsun “Seninle Bir Dakika” unutulmaz klasikler arasında yerini almayı başarmıştır.

Bu arada küçük bir anımı paylaşmak istiyorum. 2015 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışması’nda tanıştığım Hawaiili (Evet bildiğimiz Hawaii) arkadaşım Türk olduğumu öğrenince “Seninle Bir Dakika”yı cep telefonundan açması beni oldukça duygulandırmış ve şaşırtmıştı. Kendisi ise şarkının melodisine hayran kaldığını belirtmişti.

“Seninle Bir Dakika”

“Love is the name of the game”