1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan ünlü yorumcu, piyanist, besteci ve orkestra şefi Timur Selçuk 74 yaşında hayatını kaybetti. “İşçi sınıfına selam”, “1 Mayıs Marşı”, “Nereye Payidar?”, “Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin” ve “İspanyol Meyhanesi” gibi eserlerde imzası olan usta sanatçının son günlerinde bilinen herhangi bir rahatsızılığı yoktu. Ölüm nedeni ise kalp krizi olduğu düşünülüyor.

Sanatçının Eurovision severler için de oldukça değerli bir yeri var. Şarkı yarışmasına ilk katıldığımız sene, Stockholm’de şarkımız Seninle bir Dakika için orkestrayı yöneten isim duayen isim Timur Selçuktu. Temsilcimiz Semiha Yankı ise bir röportajında Selçuk ile olan anısını şu şekilde anlatmıştı: “Final günü Timur Selçuk 80 kişilik orkestrayı yönetiyordu. Dizlerimin bağı tutmuyordu. Timur Selçuk hemen önümde orkestrayı yönetiyordu. Arada birkaç kez dönüp baktı ben şarkıyı söylerken. Şarkı bitti, 80 kişilik orkestradan 40 tane keman yayıyla beni alkışlıyordu. Timur Selçuk benim üzerime uçtu, ‘Muhteşemsin, sen kimsin’ dedi gözleri dolarak.”

Türkiye’de çok sesli müziğin öncülerinden olan Selçuk, 1989 yılında Grup Pan’ın seslendirdiği Bana Bana adlı şarkıyla ülkemizi temsil etmişti. Sanatçının o seneki rolü orkestra şefliğinin yanı sıra şarkının bestesini ve söz yazarlığını üstlenmesiyle de blinir. Akıllara ise o müthiş performansıyla kazınmıştır.

 

Diskografi

Timur Selçuk /3, Balet Plak, 1987

İspanyol Meyhanesi, Balet Plak, 1988

Bir Uzay Masalı Pop Opera, Balet Plak, 1991

25. Yıl, Balet Plak, 1992

Seçkiler, Ada Müzik, 2000

İstanbul Oda Orkestrası, Balet Plak

Babamın Şarkıları, Balet Plak, 2003

Abdülhamit Düşerken, Balet Plak, 2004

Bedreddin / Timur Selçuk Tiyatro Müzikleri, Balet Plak, 2005

Filmografi

Hakkari’de bir mevsim,1982/1983 Erden Kıral

Vatanyolu (Die Heimreise), 1987/1988 Enis Günay, Rasim Konyar

Mavi Sürgün (Das blaue Exil), 1992/1993 Erden Kıral

 

Değerli sanatçımız Timur Selçuk’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz.