Bu sene kuşkusuz hafızalara Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan kriz ile kazınacak. Bu kriz neydi ve taraflar yaşananlar hakkında neler öneriyor? Yaşanan gelişemeleri sizlere sırasıyla özetliyoruz. 

  1. Ukrayna bu seneki yarışma için Rusya’yı temsil edecek olan Julia Samoylova’ya üç senelik ülkeye giriş yasağı getirdi. Gerekçe olarak sanatçının Rusya işgali altındaki Kırım’da bu sürede konser vermesi olarak gösterildi. Bu yasak sanatçının Eurovision Şarkı Yarışması için Kiev’e girememesi anlamına geliyor.
  2. Bu yasak getirildikten sonra Rus hükümet sözcüsü bu kararın kabul edilemez olduğunu, Rusya’nın bu sene yarışmaya katılmaması gerektiğini ve EBU’nun bu karara engel olamaması durumunda gelecek senelerde de yarışılmaması gerektiğini açıklamıştı.
  3. EBU ise iki cephe arasında kalmış olup, Ukrayna yasalarına saygılarının olduğunun altını çizerek yine de diyalogları sürdürmeye devam edeceklerini belirtmişlerdi.
  4. Bu nokta da Rus devlet kanalı Channel 1 Rus sanatçının bu sene yarışamaması durumunda gelecek sene yapılacak olan yarışmada kendilerini temsil edeceğini bildirdi. (Bazı kaynaklar bu haberi yalanladı.) Ancak bu durumun gelecek sene ev sahipliği yapacak ülkeye göre netlik kazanacağının altı çizildi.
  5. EBU bugün, geçtiğimiz gün OGAE Rusya tarafından önerilen ‘videolu bağlantı’ önerisini değerlendirmiş olacak ki Rus sanatçının performansını Rusya sınırları içerisinde tamamlayabileceğini, bu performansın bağlantısı canlı yayınla ekranlara yansıtılabileceğini duyurdu.
  6. Ancak Ukrayna bu öneriye de karşı çıktı ve bu durumun da yasalara aykırı olduğunu söyledi. EBU ve Rusya’ya temsilcilerini değiştirerek yarışmaya katılabileceklerini önerdi.
  7. EBU’nun bu önerisine karşı çıkan sadece Ukrayna olmadı, Rus devlet kanalı da bu duruma, “EBU yeni kurallar icat etmemeli, seçilen sanatçılara etkinliğin tüm süresi boyunca giriş vizesi alabilme olanağı sağlamalıdır.” açıklamasında bulundu.

Peki bu kriz nasıl sonuçlanacak? Hep birlikte takipte olacağız…