2016 yılında Jamala‘nın “1944” şarkısıyla aldığı birinciliğin ardından geçtiğimiz yıl Eurovision Şarkı Yarışması‘na  2. defa ev sahipliği yapan Ukrayna bu yıl da temsilcisini Vidbir 2018 adlı ulusal finalle belirleyecek. Bu gece ise üçüncü ve final haftası heyecanı yaşanacak ve gece sonunda Ukrayna’yı 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etmeye hak kazanan isim belirlenmiş olacak.

Bu yıl 2 yarı final ve büyük finalden oluşarak 3 etapta tamamlanacak. Toplamda 18 şarkının yarıştığı yarışmada 2 hafta süren yarı finallerde her hafta 9 sanatçı sahne aldı ve yalnızca 3 tanesi finale çıkabildi . Yarışma takvimi ise şu şekilde gerçekleşti:

10/02: 1. Yarı Final ……. Birinci yarı final sonuç ve performansları için tıklayınız.
17/02: 2. Yarı Final……. İkinci yarı final sonuç ve performansları için tıklayınız.
24/02:Final

Yarı finallerden finale çıkan altı isim jüri ve halk oylamasının %50-%50 etkisiyle belirlendi. Jüri koltuğunda ise 2016 Eurovision Şarkı Yarışması galibi Jamala, 2007 Ukrayna temsilcisi Andriy Danylko ve Eugene Filatov (şarkıcı ve yönetmen, Onuka grubunun kurucusu) oturuyor. Her performansın ardından sanatçılara yorumlarınla tavsiyelerde bulundular. Vidbir 2018 kazananı Mayıs ayında ikinci yarı finalin ikinci yarısında sahne alacak.

Yarı finalden finalden yükselen altı isim aşağıdaki gibi belirlenmişti. Sahne çıkış sıraları ise ikinci yarı finalin ardından canlı yayın sırasında sanatçıların çektiği kuralar ile belirlenmişti.

01. KADNAY
02. TAYANNA
03. The Erised
04. LAUD
05. VILNA
06. MELOVIN

TSİ 20.00’de başlayacak olan yarışmayı yukarıdaki YouTube linkinden takip edebilirsiniz. Kazanan isim yarı finallerde uygulanan sistem ile belirlenecek. Sonuç  jüri ve halk oylamasının %50-%50 etkisiyle belirlenecek. Oylamanın ardında eşitlik olması durumunda eşit oylara sahip isimler arasında halk oyunda daha çok puan elde eden isim Lizbon’da sahne alacak.

[poll id=”29″]