Bugün herkes merakla EBU’nun açıklayacağı büyük değişime odaklanmıştı. Türkiye saati ile 11.00’de açıklanan değişim kararı bir çoğunuzunda tahmin ettiği gibi oylama sistemi üzerinde gerçekleşti!


Yeni sistemle birlikte daha adil olmayı amaçlayan EBU acaba bu isteğine ulaşabilecek mi onu zaman içerisinde göreceğiz. Bir Melfest kuralını Eurovision Şarkı Yarışması çerçevesinde kullanmaya başlayan EBU, bir çok fan tarafından tekrardan eleştiri yağmuruna tutuldu : İSVEÇLEŞİYORSUNUZ !

Bu yazımda oylama sistemini bahane ederek katılmayan Türkiye’nin geçmiş yıllarda aldığı dereceleri yeni sistemde uygulamış olsaydık nasıl sonuçlar alacağı hakkında kritik yapmak istedim. 2010 yılından itibaren günümüze kadar hem yarı final hem de final oylamasında %50 jüri %50 halk oylaması uygulamasıyla finalistler ve yılın kazananı belirleniyordu. 2009 yılında ise yalnızca finalde %50 halk ve %50 jüri sistemi uygulandı, finalistleri direk halk belirledi. 2008 yılında jüri yalnızca her iki yarı finalden sadece onuncu sırada finale çıkacak ismi belirlemede rol oynadı. Bu yüzden ben sizlere yeni sistemin 2009 ve 2012 yılları arasındaki temsilcilere etkisini sunabilirim, diğer senelerde kıyas yapma imkanım ne yazık ki yok.  Haydi başlayalım…

 

 

2012 – Can Bonomo

O sene kritik bir seçim yapan TRT, Bakü’deki yarışmaya Can Bonomo ile katılma kararı almıştı. Bir denizci edasıyla şarkısını hazırlayan Can Bonomo, aynı hislerle performansını sergiledi. Kimimiz sevdi, kimimiz yerdi.. Ancak zorlu final gecesinde aldığı 112 puanla yedinci olmuş ve ilk ona girme başarısını göstermişti. Peki ya yeni sistemde Can Bonomo kaçıncı olurdu?  Can Bonomo şanslı ki konumunu koruyacaktı!  Estonya’nın 4 puan gerisinde 226 puanla geceyi tamamlayacaktı.

 

2011 – Yüksek Sadakat

Bir önceki aldığımız ikinciliğe güveniyor olacak ki TRT tekrardan bir rock grubuyla sahnede olmak istedi, üstelik koreografla bile çalışmıştık. Yine bir çok karşı gelen olmuş, bu sefer azınlık bir grup şarkımızı sevmişti. Ancak seyircilerin coşkulu tezahüratlarına rağmen yarı final sisteminin geldiği günden itibaren ilk defa finale çıkma şansı elde edememiştik. Yüksek Sadakat grubunun tahlilsizliği olsa gerek, o sene bir de televote sisteminin hatalı çalıştığı yönündeki söylentiler ise hepimizi üzmüştü. O sene 47 puanla birinci yarı finalde on üçüncü olarak elenmiştik. Peki ya yeni sistemde Yüksek Sadakat finale çıkabilir miydi? Sevinsek mi üzülsek mi bilmiyorum ancak bu sefer 11. olarak elenicektik ve 112 puan alıcaktık. Onuncu ve son sırada çıkan ülke İsviçre olup 121 puan almış olucaktı.

 

2010 – maNga

2009 yılında Avrupa’da aldığı başarılı sonuçların ardından bir anda popüler bir grup haline gelen maNga, başarılarına devam etmek için bur kez de TRT’nin Eurovision teklifini kabul etmişti. Lordi grubundan sonra bir çok fan  rock gruplarına tekrardan zafer için verdiği şans oldukça azdır. Ancak şansını epey zorlayan tek rock grup maNga olmuştur ve Oslo’da muhteşem bir performansla Alman kız Lena’nın ardından ikinciliğe ulaşmışlardır. Hedefini ilk beş olarak belirleyen grup bu sonucun ardından epey mutlu olmuşlardı. Peki ya yeni sistemde maNga büyük finalde kaçıncı olurdu? maNga büyük finalde ancak 296 puanla üçüncü olabilecekti. Romanya jüri oylarında aldığı başarılı sonuçla ikinciliğe 322 puanla ulaşacaktı.

 

2009 – Hadise

https://www.youtube.com/watch?v=GdFxalgZGfM

Türk kızı Hadise… 2009 yılının ilk dakikalarında açıkladığı Düm Tek Tek şarkısıyla Moskova’yı adeta sallayan Hadise, ilk beşe girmiş ve finalde dördüncü olmuştu. Hedefi 12 puanları toplamak olan Hadise’nin, aldığı her on iki puan ardından gösterdiği sevinç görülmeye değerdi! Aslında bizler ondan daha iyi bir sonuç bekliyorduk. Ama kimine göre hasta olan, kimine göre de yarışma haftası sevgilisiyle arası bozuk olan Hadise’nin gücü birinciliğe yetecek kadar değildi. Hadise final gecesinde 177 puanla dördüncülüğü kazanmıştı. Peki ya yeni sistemde Hadise büyük finalde Moskova’da kaçıncı olurdu? Maalesef Hadise dördüncülüğü İngiliz kız Jade ‘ e kaptıracak ve 317 puanla, 328 puanlı Birleşik Krallığın ardından beşinci olmuş olacaktı.

 

Değerlendirmemize göre yeni sistem bizim adımıza çokta faydalı görünmüyor. Ancak olası geri dönüşümüzde yeni oylama sisteminin üzerimize etkisi daha iyi görülmüş olacak. Keyifli günler :’)