Bildiğiniz gibi ESC Radyo, her sene Aralık ayı içerisinde Eurovision takipçilerine sunduğu anket ile senenin Eurovision Top 250 listesini belirletiyor ve yılın son günü boyunca(31 Aralık) listeye girmeyi başarabilmiş şarkıları geri sayım şeklinde açıklıyor. Bu etkinlik sayesinde biz Türk takipçiler olarak yeni bir heyecan edinmiş olduk; hangi temsilcilerimiz Top250 arasında olacak? 

TRT’nin aldığı kararla en son 2012, Bakü’de yarıştığımız Eurovision plartformunda Türk temsilcilerinin başarıları hafife alınacak türden değil. Özellikle 2000’li yıllarda Türk motiflerini Batı müziğinle harmanlayıp sahneye sunduğumuz müzik ürünlerimiz, Avrupalıların ülkemize olan bakış açılasını değiştirmiş, sonuçlarını elde ettiğimiz başarılı derecelerde görmüştük. Hatta öyleki bir çoğumuzun alaya aldığı şarkılarımız bile Avrupalılar tarafından en orjinal şarkı olarak seçilmişti. 

Peki 2012’den sonra izimiz silindi mi?

Kesin bir şekilde cevaplayabilirim ki; Hayır! Her ne kadar azınlık bir grup bizim katılmama haberlerimizin ardından alay edip, bizi yarışmada görmek istemese de, onlara karşı düşünceye sahip büyük bir grup yarışmada Türk motiflerini özlediklerini dile getiriyor. Sosyal medya üzerinden bunu destekleyecek çok mesaj aldım. Hatta Avustralya’dan bile.

Buna somut örnek göstermem gerekirse başta bahsettğim Esc Radyo’nun her sene geleneksel düzenlediği anket sonuçlarını hep birlikte değerlendirebiliriz. Sonuçlar kısmında o seneye ait derece sıralarını da gireceğim, ama bana kalırsa önemli olan dereceler değil, listeye girme başarısıdır. (Çünkü o yıla ait Eurovision şarkıları listede genellikle üst sıralarda yer alabiliyor.) Dilerseniz hep birlikte 2012 yılından itibaren bu anket sonuçlarında yer alan temsilcilerimize bir göz atalım.  

Esc Radyo’nun 2012 yılında Azerbaycan’da gerçekleşen 57. Eurovision Şarkı Yarışması’nın ardından yaptığı oylama sonucuna göre sekiz temsilcimiz ilk 250 listesine girmişti. Ancak bir sonraki sene tekrardan sekiz temsilcimiz listeye girecek  ve aynı zamanda derecelerini artıracaklardı. 2013 sonuçlarında Sertab Erener kazandığı üçüncülükle göğsümüzü tekrardan kabartacaktı.

Ve 59. yılını geride bıraktğımız Eurovision serüveninde, bir çok şarkıya kucak açmış bu yarışmada listeye girmek gittikçe zorlanacaktı ve nitekim öyle de oldu. 2014 yılı için yapılan oylamada ilk 250’de sadece altı temsilcimiz yer alabildi ve gözle görülür derece de bir düşüş gerçekleşti. 

Viyana’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması dile kolay 60. yaşını kutladı. Takipçilerin işi de gitgide zorlaşıyordu! Yüzlerce şarkı arasından hangi favori on şarkısını seçeceklerdi! Bu durumdan bizim temsilcilerimiz de nasibini aldı ve en kötü sonucumuzu elde etmiş olduk. Listede geçen sene olduğu gibi altı isim yer almasına rağmen derecelerinde oldukça büyük bir düşüş vardı.

Bu sonuçların ardından akıllara gelen soru işaretlerinden biri ise Türk takipçilerin Eurovision’a olan ilgisinin düşüp düşmemesi üzerine oldu. Ancak sadece bir sene sonra aldığımız sonuçlar bizlerin yüzünü bir nebze de olsa güldürmeyi başardı.

Ancak bu yılları takip eden 2017 – 2018 senelerinde temsilcilerimiz listede kan kaybetmeye başlamış ve derecelerinde önemli düşüşler gözlemlenmiştir.

2017 senesinde açıklanan sonuçlara göre geçmişte Türkiye’yi temsil etmiş dokuz isim listeye girmeyi başardı, dereceler şu şekilde olmuştu:

208. Can Bonomo – Love Me Back
202. Kenan Doğulu – Shake It Up Şekerim
162. Semiha Yankı – Seninle Bir Dakika
96. Athena – For Real
60. Mor ve Ötesi – Deli
31. Şebnem Paker – Dinle
23. Hadise – Düm Tek Tek
16. maNga – We Could Be The Same
6. Sertab Erener – Everyway That I Can

Bir senenin ardından ise 2018 senesinde temsilcilerimizden Semiha Yankı (171) , Athena (155), Mor ve Ötesi (83), Hadise (35), Şebnem Paker (25) , maNga (14) ve Sertab Erener (9) listeye girmeyi basaran isimler oldu.

Uzak kaldığımız bu plartformda hala bu denli, fanlar tarafından desteklenmek gurur okşayıcı bir his. Umarım bazı kararlar değişir, bazı düşünceler şekillenir  ve biz tekrardan ilk 250 listesinde yer alabilecek kapasitedeki şarkılarımızı o sahneye gönderir ve yılmadan yarışmacılarımızın kostümlerini saatlerce eleştirebileceğimiz günleri tekrardan yaşarız.

Bu seneki oylamaya katılmak için tıklayınız.

2012 yılı için tam sonuç listesi
2013 yılı için tam sonuç listesi
2014 yılı için tam sonuç listesi
2015 yılı için tam sonuç listesi
2016 yılı için tam sonuç listesi
2017 yılı için tam sonuç listesi
2018 yılı için tam sonuç listesi