2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti neden çok istemesine rağmen yarışmaya katılamıyor? İşte bu sorunun cevabı.

Birinci ve en önemli neden Kosova Devlet Kanalı(Radio Televizioni i Kosovës) yada daha çok bilinen adıyla RTK’nın, Avrupa Yayın Birliği’ne(EBU) tam veya gözlemci üye olmaması. EBU’ya üye olabilmek için ise Birleşmiş Milletlere bağlı olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne(ITU) üye olması gerekiyor. Bunun için Birleşmiş Milletlere üye olmak şart değil çünkü üyeler arasında Birleşmiş Milletlere üye olmayan Vatikan Şehri’de var.

İkinci neden ise Eurovision’a katılan birçok ülkenin Kosova’yı tanımaması. Şu ana kadar yarışmaya bir sefer dahi olsa da katılan ve daha çok doğu bloğu ülkelerinin oluşturduğu Kosova’yı tanımayan ülkeler:

  1. Rusya
  2. İspanya
  3. Romanya
  4. Sırbistan
  5. Bosna&Hersek
  6. Moldova
  7. Ukrayna
  8. Azerbaycan
  9. Ermenistan
  10. Gürcistan
  11. Güney Kıbrıs
  12. İsrail
  13. Fas
  14. Belarus
  15. Yunanistan
  16. Slovakya

Üçüncü neden ise Kosova’nın katılımı Avrupa’da bulunan tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş diğer ülkelere ve bölgelere örnek teşkil edebilecek olması. Avrupa’da Kosova gibi tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş, sınırlı olarak tanınmış ve EBU’ya üye olmayan Filistin ve Kuzey Kıbrıs gibi ülkeler; Abhazya, Güney Osetya, Dağlık Karabağ, Batı Sahra, Transdinyester, Luhansk ve Donetsk gibi bölgeler de  var. Başta İsrail, Azerbaycan, Gürcistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere birçok ülke Kosova’nın bu bölgelere ve ülkelere  örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.

Kosova bu üç nedenden dolayı yarışmaya katılamıyor. Ancak 2011 yılında kurallara uymasa dahi Kosova, Eurovision Genç Dansçılar yarışmasına katılabildi.

Her ne kadar Kosova kanalı RTK olumlu açıklamalar yapsa da Kosova’nın gerekli şartları sağlamadığından önümüzdeki yıl yarışmaya katılması pek mümkün gözükmüyor.