TRT yarışma kurallarından dolayı 2012’de yarışmadan çekilmişti. 2008 yılından itibaren %100 teleoylama yerine, %50 jüri %50 teleoylama tarzı getirildi. Türkiye Batı Avrupa ülkerinde geniş bir diasporaya sahip olduğundan yarışmada halkoyunda yüksek oy alıyordu. TRT genel olarak halkoyunda daha önde olduğundan bu sisteme karşı çıktı.

TRT 2009 ve 2010 yılında yarışmada sorunsuz yarıştı. Tarihler 2011’i gösterdiğinde Türkiye ilk defa yarışmada finale çıkamadı. 2012 yılında TRT ev sahibi Azerbaycan olduğundan dolayı Can Bonomo ile yarışmaya katıldı ve 7.lik elde etti.

TRT 2013 yılında Malmö’de yapılacak olan yarışmadan çekildiğini duyurdu. O gün bugündür yarışmada Türkiye yok.

Peki TRT yarışmaya döner mi?

Şu ana kadar bir resmi açıklama yapılmasa da büyük bir olasılıkla bu yıl da Türkiye yarışmada olmayacak. Geçen yıl TRT genel sekreteri İbrahim Eren yaptığı açıklamada şunları söyledi: ”Ben bir kamu yayıncısı olarak Avusturya kazananı cinsiyeti kabul etmeyen Conchita Wurst’u nasıl yayınlayacağım? Çocukların izlediği saat 9’da bunu canlı yayınlayamam.

Bu yıl da Dana International’ın Bruno Mars’tan coverladığı That’s the Way You Are açılışında LGBT bulunduğundan TRT’nin aynı sebeplerle yarışmaya döneceğini düşünmüyoruz.